Има висока терористична опасност за Република България. Това се казва в доклада на ДАНС за дейността на агенцията през 2015 г. През периода не е придобита конкретна и достоверна информация за планиран и подготвян терористичен акт срещу обекти на наша територия или срещу български интереси зад граница. Оценката за възможност за планиране на терористичен акт в България или за ползване на територията на страната като логистична база за подготовка на терористични посегателства срещу чужди интереси остава актуална.

От ДАНС отчитат, че нараства вероятността при атентати в чужди държави да бъдат увредени животът и здравето на намиращи се там по различни поводи български граждани. Няма категорично потвърдена информация за участие на български граждани в състава на екстремистки и терористични структури на територията на държави, където се водят военни действия.

През 2015 г. на територията на градовете Пазарджик, Пловдив и Асеновград е проведена специализирана операция на ДАНС във взаимодействие с органите на МВР и под надзора на Върховна касационна прокуратура на Република България. При операцията са задържани 6 лица от групата на радикален религиозен лидер. За 2 лица, пребиваващи в Германия, са издадени европейски заповеди за арест. Повече подробности по тези случаи обаче няма в публичния доклад.

За отчетния период са проведени 17 130 интервюта с чужденци. Тези интервюта са в рамките на механизма за мониторинг на миграционния поток. За 181 кандидати за особена закрила са предприети мерки за недопускане на легализиране на пребиваването им в България. 

ДАНС и МВР са провели 7 мащабни съвместни специализирани операции за разкриване, пресичане и предотвратяване на дейности по незаконно превеждане на чужди граждани през държавата граница на Република България и/или подпомагане на чужденци да пребивават или преминават в страната в нарушение на закона, включително чрез осигуряване на фалшиви или подправени документи за самоличност. При една от тях е предотвратено прехвърляне на наша територия на голям брой чужди граждани.

ДАНС е дала становища по общо 41 409 преписки за получаване от чужди граждани на визи, статут на пребиваване или на българско гражданство.

През 2015 г. е работено и по информации за противозаконни действия на държавни служители, които създават условия за компрометиране на предприеманите мерки и на авторитета на страната. Пример за това е проведената на 23.05.2015 г. съвместна операция с МВР, при която е задържан граничен полицай, участвал в дейности по незаконно преминаване на границата. Показателна е и операцията на ДАНС и Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР от 05.08.2015 г., при която двама служители на МВР са задържани и привлечени като обвиняеми по досъдебно производство за присвояване на пари от незаконно пребиваващи чужди граждани на територията на Република България. 

В доклада се отчита и дейността на ДАНС по корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности. През 2015 г. са проведени 62 операции, при които са задържани длъжностни лица от Агенция "Митници", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" – Министерство на правосъдието, магистрати и др. Повдигнати са обвинения срещу 39 лица. По образуваните през 2015 г. досъдебни производства продължават процесуално-следствените действия.