Руснакът Фьодор Конюхов излетя на околосветско пътешествие с балон и се надява да бие световния рекорд на Стив Фосет, предаде ТАСС.

64-годишният Конюхов се издигна във въздуха през нощта срещу 12 юли от западния австралийски град Нортъм. Само за три дни той успя да пресече цяла Австралия от запад на изток, след това мина над Нова Зеландия и в момента е над Тихия океан.

Конюхов е застанал пред балона си.

Конюхов трябва да прелети също над Южна Америка, Африка, Югоизточна Азия и да кацне в Австралия. Той е уверен, че ще успее да направи това за по.-малко от 13 дни. Толкова бе времето, за което през 2002 г. Стив Фосет стана първият човек в света, обиколил сам Земята с балон.

Освен пътешественик, Конюхов е писател, художник, пилот на свободен аеростат. Той е и свещеник - протойерей на Украинската православна църква, подчинена на Московския патриархат.

Покорявал редица крайни точки на Земята и е първият руснак с "голям шлем" от полюси.

Балонът преди старта.

Бил е и на Северния, и на Южния полюс. Стъпвал е на Северния полюс на относителната недостъпност. Това е мястото в ледовете на Северния ледовит океан, еднакво отдалечено във всички посоки от сушата.

Протойереят се е изкачвал на връх Еверест - най-високата точка на планетата, наричана полюс на височината.

Бил е на остров Хорн, най-южната точка на земното кълбо, наричана Краят на света. Известна е и като полюса на яхтсмените.

Фьодор Конюхов има още няколко лични рекорда.

Той преплава Атлантическия океан с гребна лодка за рекордните 46 дни и 4 часа. поставя рекорд и в Тихия океан за 159 дни, 14 часа и 45 минути.

Първи в Русия извършва сам околосветско плаване с яхта без спиране.

Рекордьор е в платноходния поход Antarctica Cup Race Track край Антарктида в категория самотен яхтсмен.

Сега Конюхов е уверен, че ще бие рекорда на Стив Фосет. Но знае, че освен умение, трябва и късмет - добро време, надежден балон и т.н.