ДПС и ДОСТ на Лютви Местан излязоха с декларации, в които осъдиха преврата и изразиха подкрепа за институциите в Турция.

"С изключителна тревога и загриженост ние от Движението за права и свободи следим случващото се в Република Турция в последните часове.
Турция е наша съседка, в която живеят няколко стотин хиляди български граждани, наши братя и сестри. Ето защо ние изразяваме категоричната си позиция в подкрепа на законно избраните институции – президент, парламент, правителство. Волята на турския народ, изразена чрез демократично проведени избори стои над всичко и над всички. Тя не може да бъде потъпквана по никакъв начин, а най-малко чрез сила. В 21 век никоя демокрация не може да бъде коригирана с военен преврат" , се казва в официалното съобщение от ДПС.

И още: "Като изразява своето искрено съчувствие към близките на загиналите и пострадалите, ДПС подкрепя твърдо усилията на законно избраните  турски президент, парламент и правителство да възстановят реда и демокрацията в страната и да осигурят живота, сигурността и свободата на всички турски граждани, в това число и на нашите сънародници".

"Осъждаме опита за военен преврат в Република Турция, защото представлява насилствен, антидемократичен акт срещу конституционните устои на съседната ни държава", съобщиха с декларация от нерегистрираната партия"Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ) на Лютви Местан.
"През тази нощ именно турският народ прояви изключително силните си демократичен рефлекс и култура, като се противопостави решително на организаторите на антиконституционния военен преврат и заедно с легитимните власти успя да го предотврати", се посочва в текста.

"Военните преврати не са донесли нищо добро на човечеството и в частност на която и да е държава, тази оценка се отнася и за историята на военните преврати в Република Турция", се казва още позицията. В декларацията се поднасят съболезнования заради десетките невинни жертви на преврата и е изразено "силно очакване конституционният ред в страната бързо да се възстанови и Република Турция да продължи по пътя на демократичните реформи, които да осигурят нейното стабилно и мирно развитие".