Държавният секретар на САЩ Джон Кери обеща помощ на Турция в разследването на осуетения преврат и подкани Анкара да даде доказателства за ролята на намиращия се в Америка опозиционер Фетхуллах Гюлен, предаде АФП.

От Люксембурт Кери обяви, че досега Вашингтон не е получил официално искане за екстрадицията на Гюлен, но добави: "Очакваме да се повдигне въпроса за него".

На пресконференция днес турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, цитиран от "Хюриет Дейли": "Страна, която стои зад този човек, не е приятел на Турция. Тя даже ще е враждебна спрямо Турция"

Гюлен, за когото и сега се твърди, че играе важна роля зад сцената на турската политика и който и сега е обвиняван, че стои зад преврата, живее в малко градче в щата Пенсилвания.

"Приканваме правителството на Турция, както и досега, да представи легитимни доказателства и САЩ ще ги приемат и разгледат и ще дадем становище", каза той.

Кери коментира и по-общо ситуацията в Турция. "САЩ без никакви колебания подкрепят демократично избрания лидер, ние стоим зад правителството на Турция", добави първият щатски дипломат..

Той изрази надеждите на Вашингтон, че "в близките часове нещата ще се успокоят, ще се следва конституционния и законовия процес спрямо превратаджиите".

Кери подчерта, че кризата в Турция не е засегнала сътрудничеството на страната със съюзниците ѝ в НАТО, нито се е отразила на ролята ѝ като част от водената от САЩ коалиция в борбата срещу "Ислямска държава".