Хиляди хора излязоха по улиците и площадите в много турски градове вечерта на 16 юли в отговор на призивите на президента Реджеп Таийп Ердоган и на премиера Бинали Йълдъръм да развеят националния флаг отново след потушения опит за преврат.

Привърженици на Ердоган и властите изпълниха площад "Таксим" в Истанбул, маршируваха о централния булевард "Истиклял", централните улици на столицата Анкара почервеняха от знамена, демонстрация имаше и Измир и др.

Лозунгът "преврат се блокира със смъртна присъда" се появи по време на демонстрациите в Турция.

Освен националния флаг, гражданите развяваха и лозунги. Сред тях се появи и плакат, гласящ: "ПлакаПреврат се блокира със смъртна присъда".

Да позираш за снимка пред танк, пазен от полиция в центъра на Истанбул.

Протестиращите и празнуващите се снимаха пред изоставени от военните танкове по улиците. Машините бяха пазени от полицаи. И заявяваха, че ще се приберат по домовете, когато униформените и управляващите им кажат.

Коризуване от граждани в знак на победа срещу опита за военен преврат.

Турците демонстративно маршируваха и козируваха в знак на победата си срещу опита за военен преврат.

Жени и деца също се включиха в отпразнуването на потушаването на опита за преврат.

Група от турци - привърженици на Ердоган, носеха и плакати и срещу базирания в САЩ, Пенсилвания, водач и проповедник  Фетхуллах Гюлен. След опита за преврат в страната на 15 юли Ердоган и Йълдъръм обвиниха именно него, че стои зад случилото се и поискаха официално от американските власти екстрадиция.

И още от хилядите развяти турски знамена снощи по улиците на градовете в Турция.