Бившият вътрешен министър и бивш началник на ДАНС Цветлин Йовчев коментира пред Нова ТВ опитът за военен преврат в Турция. Според Йовчев, който е момента е преподавател в УНИБИТ, каквото и да се случи сигурно е, че Турция вече няма да е същата.

"Всички анализи, които имаме, трябва да бъдат преосмислени. Независимо коя от хипотезите ще се окаже вярна, независио как ще се развие ситуацията ще има нестабилност. Дори ако Ердоган съумее да укрепи властта си това не означава, че Турция ще стане по-стабилна", каза Йовчев.

Той припомни, че в южната ни съседка се говори за връщане на смъртното наказание, арестувани са 3000 военни и са сменени 2700 съдии. Според Йовчев едва ли процесът срещу тези хора ще бъде безпристрастен и обективен.

Бившият вътрешен министър е убеден, че нестабилността в Турция ще е налице дори ако Ердоган се укрепи във властта.

"Той е непридвидим и непостоянен, играе хазартно, готов е да експлоатира ситуацията. В момента виждаме, че това се проявява дори по отношение на САЩ с ултиматума, който дава по отношение на Гюлен", коментира Йовчев.

Според него хипотезата, че неуспешният военен преврат е инсценировка е възможа, защото има факти, които дават основание за нея. Йовчев припомни, че е имало изключително добра организация на митингите и посрещането на Ердоган след преврата. Освен това само в рамките на един ден е имало многобройни арести и дори са били обвинени за съучастници в преврата, което поставя въпроса кога са успели да проведат разследване. Йовчев обаче все пак уточни, че това е една конспиративна хипотеза.

"В момента не знаем какво ще се случи на територията на Турция. Тя има най-силната армия в региона. Убедени ли сме, че има контрол върху нея и в чии ръце е? Има възможност някой да се опитва да използва този военен потенциал дори за провокации", каза още Йовчев.

Йовчев коментира накратко и критиките към неговоти управление на МВР от страна на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов и бившият шеф на вътрешната комисия на парламента Атанас Атанасов. Той изрази съмение в техния морал и в безпристрастността не техните оценки. Йовчев заяви, че той самият е с чиста съвест и докато е бил част от властта е направил добри неща. Според него обаче неговото място не е в политическата система докато тя е в този вид.