Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че чувства вина за това, че не е успял да консолидира Реформаторския блок до степен, че той да излъчва общи ултиматуми и да бъде реална заплаха за ГЕРБ ако правителството се отмята реформите. В интервю пред "Дневник" Кънев все пак уточни, че не съжалява, че партията е участвала във втория кабинет на Бойко Борисов.

"Аз не съжалявам, че влязохме във втория кабинет на Борисов. Нашето условие правителството да бъде оглавено от нов премиер беше компрометирано от съюзниците ни в деня на изборите и следващите дни. Ние имахме едно общо условие и го пропиляхме по тази причина, че нямаше лидер, който да го удържа. Кабинетът "Борисов" беше избран с една програма, която ни струваше 45 дни денонощни преговори, докато я постигнем", казва Кънев.

Той обаче признава, че чувства вина за това, че в първите месеци на правителството не е успял да наложи механизми, "по които Реформаторският блок да има общ ултиматум и съответно да представлява реална заплаха, ако правителството се отметне".

"Никой разумен човек не е мислел, че Борисов наистина иска реформи", заявява Кънев.

Той се опитал да компенсира като създал пряк контакт с Борисов, който поддържал дълго време, но и този опит се оказал провал.

"От днешна гледна точка си давам сметка, че това е сбъркан модел за правене на политика. Той затвърждава едноличната власт за сметка на институциите и отговорността на партиите. Това са нещата, за които чувствам вина и чувствам дълбоко лично разочарование, че ДСБ като партия не можа единно да устои червената си линия и да спази ултиматума си. Партията напусна властта, но най-малко трима нейни представители – един министър, един областен и един заместник областен управител, не я последваха, което нанесе тежки щети както на партията, така и на каузата".

Това казва още Кънев. Според него той и цялата партия се чувстват зле от положението, в което хем е в РБ, хем е в опозиция и се надява това да не продължи още дълго.

"Реформаторският блок или ще излъчи единно лидерство преди президентските избори, или ще изчерпи споразумението си в деня на президентските избори. Ще престане да съществува в сегашния си вид".

Това смята Кънев.