Опитът за преврат в Турция се провали. По всичко личеше, че е прибързан. Предполагаше се, че е планиран от неподготвени военни.

Че провалът се дължи на прибързаност, фактите го доказват. Кой обаче е мозъкът на метежа, целящ да свали от власт президента Реджеп Тайип Ердоган?

Първите информации се появиха вчера, днес беше официално потвърдено, че заподозреният е четиризвездният генерал Акън Йозтюрк.

На него са му оставали месец и половина до пенсиониране. На 30 август т.г. е трябвало да се раздели с армията.

Военната му кариера е завидна. Бил е военен аташе в израелската столица Тел Авив, от август 2013-а до август 2015-а година е главнокомандващ турските ВВС, поддържал е тесни контакти с военното командване на НАТО, където се е позвал с изключително доверие. Последният му пост до опита за преврат е на член на Военния съвет. Винаги е принадлежал към турския елит, смятали са го за недосегаем.

Сега турските медии показват снимков материал от задържането му.

Според правителствен източник в Анкара точно той е бил мозъкът на заговора. Сформирал е сравнително малка група от съзаклятници, всички на военна служба. Двама от тях са били генерали, като главнокомандващия Втора армия Адем Худутъ. Останалите са били с по-ниски чинове. Според запознати в началото някои от тях дори не са знаели, че се подготвя преврат. Мислели са, че става въпрос за предстоящо военно учение.

Според сегашните разкрития ген. Йозтюрк и най-доверените му хора са подготвили и точен план кой какъв пост ще заеме след преврата – в правителството и държавната администрация. Разследващите са открили списък със 100 имена и разпределени постове – министри, губернатори и шефове на служби. Посочени са и имената на командирите на военните окръзи. Категорично е било записано, че гражданското ръководство в страната – в центъра и по места, изцяло ще бъде подменено с военни.

Първата цел на превратаджиите е била да се завземат важни стратегически обекти, като мостът над Босфора и площад “Таксим” в Истанбул, както и правителствената резиденция в Анкара “Чанкая”, президентският дворец и парламентът.

Планът включвал контрол над телефонната мрежа и на централните електронни медии. Бойни самолети трябвало да летят ниско над жилищни сгради, за да се всява страх сред населението и да не се допусне хората да излизат по улиците.

Според съветник на Ердоган, цитиран от “Шпигел”, но без да се посочва името му, опитът за преврат може да се обясни с плановете през август да се извършат структурни реформи в ръководството на армията. Съзаклятниците много добре са знаели, че ще загубят постовете си и това ги е принудило към бързи действия. Това обяснява и провала на опита за преврат.

“Това не беше удар, а операция на камикадзета, на една безскрупулна група, водена по-скоро от отчаяние, отколкото от ясна цел”, е мнението на турския политолог Акън Юнвер.