Министър-председателят Бойко Борисов е „силно притеснен от ескалацията на реваншизъм и спиралата от насилие, която се оформя“ в Турция. В кратка позиция, публикувана във фейсбук профила му, премиерът изразява надежда „тези ужасяващи събития в Турция, които взеха стотици невинни жертви, да послужат за пример от какво трябва да се пазим и отговорът към това да бъде законен, демократичен и спазващ всички човешки права".

"Така, както считам, че изборите са единственият демократичен начин за промяна на властта, по същия начин определям справедливия съдебен процес за единствения разумен подход към търсене на истината", написа Борисов.

Позицията идва след съобщенията от Турция за започналите действия срещу заподозрените за съпричастност към опита за преврат. Над 6000 са арестуваните, почти половината от тях са съдии, които бяха отсранени. Сред задържаните има много военни, включително и ръководителя на военновъздушната база „Инджирлик“.

АРМИЯТА ОБЯВИ КРАЙ НА ПРЕВРАТА: АРЕСТ ЗА СЪВЕТНИК НА ЕРДОГАН

Вчера и Съюзът на съдиите в България разпространи декларация срещу разправата с магистрати в Турция.

"В рамките на международното сътрудничество между съдийски организации бяхме информирани, че отстранените вчера от длъжност 2745 турски съдии и прокурори очакват да бъдат и задържани под стража. Изразяваме категоричната си увереност, че тези наши колеги не биха могли да участват в действия, подриващи демокрацията и правото.

Заявявайки непримиримостта ни към всякакви форми на насилствено въздействие, декларираме твърдото си становище, че не следва в борбата срещу такива действия да бъдат жертвани свободата и сигурността на наши колеги - съдии и прокурори", се казваше в позицията на съдиите. 

Ето цялата позиция на министър-председателя Бойко Борисов от днес:

"Наблюдавайки събитията в съседна Турция, съм силно притеснен от ескалацията на реваншизъм и спиралата от насилие, която се оформя. Още в нощта на преврата, когато с колегите ми се събрахме извънредно в Министерския съвет, заявих пред медиите, че винаги съм бил за спазване на законите – така, както считам, че изборите са единственият демократичен начин за промяна на властта, по същия начин определям справедливия съдебен процес за единствения разумен подход към търсене на истината. Насилието ражда насилие. Мир с война и убити не се постига. Надявам се тези ужасяващи събития в Турция, които взеха стотици невинни жертви, да послужат за пример от какво трябва да се пазим и отговорът към това да бъде законен, демократичен и спазващ всички човешки права."