България ще получи 5.8 млн. евро от бюджета на Европейския съюз в помощ на млекопроизводителите, съобщи министерството на земеделието. То се позова на съобщение на европейския комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган по време съвет на министрите на земеделието днес в Брюксел.

Парите са част от финансов пакет от 500 милиона евро, с който Комисията подкрепа държавите-членки срещу кризата в млечния сектор. 

„150 млн. евро от помощта ще бъдат изплатени на фермерите, които заявят намаление на производството на сурово мляко, като отчетният период ще бъде последното тримесечие на 2016 г. спрямо предходното на 2015 г. Останалите средства от 350 млн. евро ще бъдат разпределени  аналогично на пакета от есента на 2015 г., който бе предоставен от Комисията”, заяви министърът на земеделито и храните Десислава Танева.

Тя припомни, че тогава страната ни получи от ЕК 6 млн. евро. Като дял от целия европйски пакет и предишната, и сегашната помощ надвишават  пет пъти дела на България в общото производство на мляко в ЕС, посочи Танева.

„България получава 1.6% от финансовия пакет, а произвеждаме 0.33 % от млякото в ЕС”, каза тя.

Разпределението на помощта ще бъде обсъдено с представителите на земеделския бранш у нас, добави Танева.

„Финансовият инструмент ще подкрепи ликвидността на фермерите, но той трябва да доведе до структурни промени, така че да се възстанови балансът между производството и потреблението, а от тук и цената“, каза тя.