Британско-българската бизнес асоциация е изпратила писмо до вицепремиера Томислав Дончев, с което търси подкрепа, за да бъде защитена собствеността на фирмата „Глориент инвестмънт“. Тя притежава 15 от сградите, в които оперира веригата за битова електроника „Техномаркет“. От началото на годината обаче притежаваната вече от Делян Пеевски чрез „НСН инвестмънт“ верига спира да плаща наеми и натрупва 1,7 милиона евро задължения. Като капак „Техномаркет“ решава да оспори сделката от 2006 година, с която „Глориент“ е станала собственик на имотите и подава искове в съдилищата в пет града, с които предавява претенции за собственост. Резултатът е, че „Глориент“ е изправена пред потенциалния риск да бъде унищожена и да изгуби собственост на обща стойност 50 милиона евро.

ЧУЖД ИНВЕСТИТОР АЛАРМИРА, ЧЕ ПЕЕВСКИ СЕ ОПИТВА ДА МУ ОТНЕМЕ ИМОТИТЕ

Акционерите в британската East Balkan Properties, която през две компании притежава 40% от българската „Глориент инвестмънт“, са изпратили писма до посланиците на САЩ, Великобритания, Франция и Холандия, за да търсят подкрепа за защита правото си на собственост в България. Управляващият директор Майкъл Юлер пристигна специално в София, за да даде пресконференция и да информира за случая. Той очаква подкрепа и от чуждестранните търговски камари в България. Първа се отзова Британско-бърлгарската бизнес асоциация, чиито председател Дейвид Хемпсън застана да Юлер по време на изявлението.

Постоянно получаваме запитвания: Все още ли България е сигурно място за бизнес? Като представител на Българско-британската бизнес асоциация принципно подкрепям България като място за инвестиции, но когато такъв случай стане международно достояние, това има разтърсващ ефект върху инвеститорите. Ако не можете да защитите недвижимата собственост, положението е много сериозно“, предупреди Дейвид Хемпсън.

ЩЕ КАЖЕМ НА ЦЯЛА ЕВРОПА КАК ПЕЕВСКИ ОКУПИРА СОБСТВЕНОСТТА НИ“

Хемпсън припомни, че десет чуждестранни търговски камари в България изпратиха в началото на годината открито писмо до президента, премиера и председателя на парламента, в които призоваха за ускоряване на съдебната реформа.

"Засилващото се впечатление както в страната, така и сред международните инвеститорски среди, че в България има недостиг на върховенство на закона свива желанието за инвестиции в полза на други държави", предупредиха тогава те.

Защо „Техномаркет“ не признава собствеността на магазините?

След като ръководството на фирмата отказа да отговори по същество на въпросите на Клуб Z миналата седмица, днес вестник "Труд" публикува подписан от редакцията анализ, който разкрива мотивите на придобитата от Делян Пеевски верига да претендира за собствеността на магазините:

Възелът се заплита през далечната 2006 г., когато бившите собственици на „Техномаркет“ - Николай Китов и Христо Кусев, решават да „продадат“ собствените магазини на веригата „Техномаркет“ на регистрираното от тях няколко месеца по-рано българско дружество „Глориент Инвестмънт БГ“. Повечето от сделките са изповядани в рамките на месец, като странностите започват още при подписването на нотариалните актове. Пълномощник и на двете страни е едно и също лице, което без проблем слага подписа си,както за купувача, така и за продавача. Въпреки уговорката за плащане, макар и на твърде занижени цени, плащане всъщност няма, а вместо това впоследствие е подписано споразумение, според което новият собственик „ГлориентИнвестмънт БГ“ ще трябва да поеме дългове на „Техномаркет“ към неизвестното офшорно дружество„Pamtex“, което също е под контрола на Китов и Кусев. Така, на практика, повече от 15 магазина, в изграждането на които „Техномаркет“ е вложил десетки милиони, преминават без реално плащане на цена, в собственост на новорегистрираната „Глориент Инвестмънт БГ“, пише „Труд“.

На това „Глориент инвестмънт“ отговори с един кашон документи от тези сделки – накратко, фирмата е покрила задължения на „Техномаркет“ към трети лица, срещу което е придобила магазините.

Майкъл Юлер.

Това е нормална бизнес практика. Ние купуваме недвижима собственост и после я отдаваме на бившите притежатели. Често фирмите, като например веригите за битова електроника, решават да се фокусират върху основния си бизнес и се нуждаят от капитал за това. Тогава продават недвижимата собственост и използнат получените пари за разширяване на бизнеса“, обясни Майкъл Юлер от East Balkan Properties, която придобива и отдава имоти и в други балкански страни.

В момента мениджърите на Делян Пеевски са завели седем иска в пет съдилища – две дела в Софийския градски съд и по едно в Русе, Хасково, Бургас и Благоевград.

През последните 10 години тези активи са били предоставяни като залог за ипотечни кредити, т.е. местните и международните банки са приемали нашите доказателства за собственост. А сега тези искове атакуват факта, че ние сме собственици на магазините“, не скри неразбирането си Юлер.

В публикувания в „Труд“ анализ, който на практика обяснява позицията на „Техномаркет“, пише какво точно става след като Делян Пеевски придобива веригата:

„Едно от първите неща които „Техномаркет“ прави, след промяната на собствеността, е да прекрати тази порочна схема, като спира плащането на наемите към „Глориент Инвестмънт БГ“ и завежда дела в съда за нищожност на прехвърлителните сделки за магазините, извършени през 2006г. Нима, ако собственик бе друго лице, а не Делян Пеевски, щеше да действа по различен начин, за да защити интересите на „Техномаркет“. Разбира се, че не."

По време на пресконференцията Майкъл Юлер и Дейвид Хемпсън нито веднъж не споменаха името на Делян Пеевски. Запитан дали е наясно с кого си има работа, Юлер отговори:

„Публично известно е кой е собственикът на „НСН Инвестмънтс“. Не мога да коментирам неговите бизнес практики“.

„Как очаквате справедлив процес тогава?“, бе следващият въпрос.

„С подкрепата на международната общност и като обръщаме внимание на значението на преките чуждестранни инвестиции. Вярваме, че случаят е толкова важен, за да получи подкрепата и на българското правителство“, отговори Юлер.

И допълни:

"Правото на собственост е фундаментално човешко право и то е важно както за българските граждани, така и за чуждестранните инвеститори. Затова действията на „Техномаркет“ са много лош сигнал за имиджа на България".