Великобритания няма да задейства през тази година Член 50 от Лисабонския договор, позволяваащ излизане от ЕС.

Това заяви пред Върховния съд Джейсън Копел - шефът на правната дирекция към правителството в Лондон, цитиран от в. "Индипендънт".

Той се позова на изявление на новата премиерка Тереза Мей. Според тях този член от европейското законодателство не може да бъде активиран през 2016 г. Копел обаче допълни, че правителството може да промени настоящата си позиция.

Миналата седмица Тереза Мей заяви, че Великобритания няма да започне процеса на излизане от ЕС, докато не се изясни позицията на Шотландия по преговорите. Според нея трябва да има съгласуван подход от страна на всички части на Обединеното кралство.

На референдум на 23 юни надделяха гласовете за излизане от ЕС. В Северна Ирландия и най-вече в Шотландия обаче мнозинството поиска Обединеното кралство да остане в Съюза.

Едно правителство може да задейства Член 50 чрез официално уведомяване на ЕС за желанието си да го напусне. Известието ще бъде последвано от двегодишен период, през който се договарят условията за излизането.

През това време Великобритания вече няма да може да участва във вземането на каквоти и да било решетние на ЕС. Всички споразумения за излизането трябва да бъдат одобрени от всички останали 27 страни членки и Европарламента. След формалното излизане на Великобритаания от ЕС могат да започнат преговори за нови търговски споразумения.