Предполагаем ръководител на мрежата, организирала опита за преврат в Турция, е задържан, предаде ДПА, позовавайки се на турската държавна Анадолска агенция.

Става дума за Мухарем Кьосе, полковник и юридически съветник в генералния щаб на армията. Властите в Анкара смятат, че той е бил ключовата фигура в планирането на опита за военен преврат срещу президента Реджеп Ердоган и партията му.

МЕТЕЖЪТ В ТУРЦИЯ: ПЛАНЪТ НА ПРЕВРАТАДЖИИТЕ

Новината за ареста идва в момент, в който Турция иска вече официално от САЩ екстрадирането на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. Още от нощта на метежа Ердоган и премиерът Бинали Йълдъръм обвиниха именно него, се стои зад организацията.

Късно снощи от Вашингтон потвърдиха, че са получили документите за екстрадиция на Гюлен.

Турските медии съобщиха още, че командващият силите на жандармерията на Турция Галип Менди е отстранен от поста. Си Ен Ен Тюрк обаче съобщава, че рокадата е по здравословни причини и е временна. Медията уточнява, че постът му ще бъде поест от Яшар Ибрахим.

ТУРСКИЯТ ПОСЛАНИК: СЪДИИ И ПРОКУРОРИ ПОДГОТВИХА МЕТЕЖА

По последни данни броят на арестуваните в Турция заради опита за преврат е над 9 000 суши, а броят на уволнените държавни служители - магистрати, полицаи, чиновници и дори учители - надхвърля 50 000 души.