Партията на депутата от ДПС Илия Илиев - ДРОМ, излезе с предложения и идеи как да реагира правителството на ситуацията с Турция. В прессъобщение от формацията дори изразиха готовност "да предложим  млади роми, които да увеличат числения състав на пазещите границата ни". Идеята е доразвита с предложението временно да се спрат парите за магистрали и този бюджет да бъде насочен към опазване на сигурността.

От ДРОМ смятат, че правителството трябва да обяви позицията си за ситуацията в южната ни съседка пред международните медии и дава две причини за това. Първата - Заради нарастващите безредици, вътрешните конфликти и реалната опасност от гражданска война в Турция се създава предпоставка сегашното правителство да загуби контрол над границите си. Като най- застрашена е именно границата с България, през която биха могли да влязат голяма част от сирийските бежанци, които по не официални данни са около  3  милиона души на територията на Турция. И недай си Боже, един такъв процес би станал абсолютно неконтролируем с нашия нищожен числен състав на армията, ако може да се каже, че имаме такава.

Втората причина е, че България е външна граница на ЕС, а според ДРОМ - и "респективно врата към застрашаващата миграция от джихадисти , които убиват невинни хора в  Европа". Предложението на партията на Илия Илиев е да поискаме от ЕС и НАТО да ни помагат с военни и танкове, а ако ни бъде отказана тази подкрепа - да се пазим сами, както правели други страни в Европа. 

ХАМИД ХАМИД: ТРЯБВА ОБЩА ПОЗИЦИЯ ЗА ПРЕВРАТА, ВСЯКА ИЗТЪРВАНА ДУМА МОЖЕ ДА НАВРЕДИ 

От позицията не става ясно дали е съгласувана с ПГ на ДПС, откъдето е депутат Илиев. По-рано избраникът от движението и член на комисията по външна политика обяви, че трябва обща политическа позиция на всички за ситуацията в Турция, защото "всяка изтървана дума може да навреди".