Цените на чадъри и шезлонги за следващото лято ще бъдат драстично по-ниски.

Това обеща министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БГНЕС.

Правителството одобри днес промени в методиката за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове.

С друго свое решение кабинетът утвърди минимални критерии за комплексна оценка на офертите за участие в конкурс за определяне на концесионер на морски плаж.

На 6 август 2015 г. министър Ангелкова обеща още това лято - на 2016-а, чадърите и шезлонгите не просто да са по-евтини, а да са без пари. Тогава, по думите й, това е било заложено в изготвена от Министерството на туризма примерна концепция за развитие на туризма.

С оптимизирането на днешната методика се отчитат спецификите на плажовете, като се цели намаляването на цените на чадъри и шезлонги, на плажни принадлежности, предлагането на допълни услуги.

„Разбира се, като се вземат предвид всички тези характеристики, които са неразделна част от методиката, се оптимизира и първоначалната база на концесионното възнаграждение“, каза министърката.

С решението на МС за определяне на минималните критерии се дават 40% тежест при предлагането на минимална цена за брой чадър и един брой шезлонг, както и 40% тежест на ставка. Базовата цена за чадъри и шезлонги ще зависи и от местоположението на плажа. Ако се намира на територия с население под 10 000 души - 2 лв., над 10 000 души - 3 лв., в национален курорт - 4 лв. Предстои новите процедури, които обявят до края на годината, да бъдат по тази нова методика.

Според министърката цените на чадъри и шезлонги за следващото лято ще бъдат драстично по-ниски. До края на годината трябва да бъдат обявени минимум 15 процедури за концесии за тези плажове, чиито договори изтичат. Сред тях са Дюни - юг, Поморие - централен плаж, Несебър - стар град, трите плажа на Св. Влас и др. На горещия телефон за нередности по плажовете вече са подадени около 200 сигнала.

В началото на юни Ангелкова стана особено популярна в социалните мрежи, след като обясни, че в Гърция няма достатъчно услуги.

"Чадърите и шезлонгите в Гърция са безплатни, но на плажовете там не се предлагат всички услуги, както е на българските. В Гърция няма водно спасяване, няма медицинско обслужване, почистването не е с такива изисквания, каквито има в България, и има изисквания за консумация", разясни тогава министърката. Изказването ѝ беше подложено на тежко осмиване във фейсбук и туитър.