Военен преврат в Европа е недопустим и невъзможен. Така започна коментара си тази сутрин в БиТиВи шефът на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси.

Според него, военният преврат не се готви за един ден, и е недопустимо да се бомбардира парламент с Ф 16, недопустимо е да се стреля по цивилни.  Но тази чистка, която сега се прави, също не се готви в рамките на месец или два,  отбеляза Паси и констатица, че ние трябва да се грижим преди всичко за българо-турските отношения..

Още през зимата нашите експерти ни предупредиха, че в Турция ще има нещо, не случайно тя оправи своите отношения с Гърция, Египет, Сирия. Военните решиха да изпреварят чистката, преди да са готови, каза Паси.

При 650 хиляди души турска армия е участвала една съвсем малка част, висшият генералитет не е бил ангажиран, обясни Паси. Ердоган е най-силният държавен глава в Европа, подчерта той, под негово командване са армия, полиция, всичко, силата е в него. Големият проблем на Ердоган е, че няма реална опозиция в парламента, което не е добре за демокрацията. И в България е така, вметна бившият външен министър.

Европейският съюз поиска от Турция две противоречащи си неща - да се откаже от ислямизацията и да се откаже от участието на военните в управлението на държавата. Това беше грешка.Турската демокрация има ендемичен, уникален характер. Военните в Турция са гарант за светския характер на държавата, смята Паси.

България трябва да поддържа с Турция добри отношения, трябва силна дипломация. България трябва да е говорител на Европейския съюз пред Турция, тази роля трябва да искаме, беше категоричен Паси.