Полицията в Кливланд, щата Охайо, арестува 17 протестиращи, опитали да изгорят националния флаг на САЩ, предаде АП.

Инцидентът стана до комплекса, където продължава националният конгрес на Републиканската партия. На него милиардерът Доналд Тръмп бе номиниран за кандидат-президент.

Възникналият хаос за кратко попречи на делегати и журналисти да влизат в конгресния център

Двама полицаи са били нападнати и са леко ранени.

На арестуваните ще бъдат отправени различни обвинения, включително подстрекателство към насилие и умишлено насилие срещу полицай. Те обаче няма да бъдат обвинени заради опита за изгаряне на националното знаме, тъй като са защитени от Първата поправка на американската конституция, която приравнява това деяние към свободата на словото.

Арестуваните протестирали против расизма, който долавят в кампанията на Тръмп, и против неговото предложение за издигане на стена по границата с Мексико.

Майк Пенс

На конгреса губернаторът на щата Индиана Майк Пенс прие номинацията на Републиканската партия за кандидат-вицепрезидент. Завчера той бе посочен за поста лично от Тръмп.

След това Пенс (57 г.) се пошегува, че харизматичният Доналд Тръмп просто е търсил някого за баланс. Той се самоопредели като "християнин, консерватор и републиканец - в този ред".