България трябва да суспендира провеждането на вот в Турция поради обявеното там извънредно положение, повтори и днес лидерът на ДСБ Радан Кънев. 

"В тази ситуация да се планира провеждане на български национални избори в Турция изглежда вече нереалистично", заяви той, и обясни, че това не е атака срещу партиите с етническа подкрепа като ДПС, НПСД, ДОСТ: "Знаете, че се отнасяме с огромно уважение, ние самите винаги сме търсили  подкрепа сред българите в малцинствата - става въпрос за сигурност при провеждане на избори. Как точно си го представяме в извънредно положение?"

Според него извънредното положение обаче няма пряко отношение към нашата сигурност. Оцени като адекватна и реакцията на българските власти.

На въпрос как ще коментира изказване на бившия вицепремиер Ивайло Калфин, че с подобни мерки се доближаваме до поведението на Ердоган, той отговори:

"Не че държа да коментирам г-н Калфин, но отношенията им с ДПС много ме интересуват, защото явно защитват тези специални отношения между г-н Първанов и г-н Доган, които ги е имало винаги."

Накрая на изказването си обясни и как може да се суспендира избори в определена държава:

"В Иран, в Ирак не се провеждат изори, по преценка на МВнР, с оглед на сигуността, ако щете, на хората, които провеждат изборите. При извънредно положение, при кположение, че няма да има избори в самата Турция, ми е трудно да си представя как ще има там български избори, като няма турски? Трудно ми е да си го представя."