Всички проповеди, обреди и изказвания на духовници от която и да е религия в България да бъдат задължително на български - това предлага Патриотичния фронт. Законопроектът, който променя Закона за вероизповеданията, предвижда и множество забрани, чиято цел е да бъдат "сериозни защитни мерки" срещу влиянието на чужди държави, институции и вероизповедания.

"Влиянието е върху нашите, български вероизповедания и по този начин върху цялостния религиозен живот в България, а по същия начин и в политическия живот на България", обясни лидерът на ПФ Валери Симеонов.

Предвижда се забрана за участието на чуждестранни лица в административните органи и ръководните органи на българските вероизповедания. Те няма да могат да извършват проповеди, изявления и послания и всякакъв друг дейности, свързани с публично представяне, а чуждестранни лица, фирми, НПО-та и институции няма да имат право да правят или да участват в дарения на български религиозни институции.

"С оглед, че не всички имат възможността да изпълнят това, ние даваме една година, за да има възможност за превод на религиозните книги и материали", обясни Симеонов.

Задължително ще се полага изпит от лица, които са завършили своето религиозни обучение в чужбина, ще трябва чуждите дипломи да се лицензират от Министерство на образованието. Това ще доведе и до нуждата от "Български ислямски институт".

Промените предвиждат и да се забрани ползването на държавната субсидия към религиозните институции като залог в бизнес сделки, задължават се и да декларират всичките си сметки извън страната. Пред или върху всеки религиозен храм ще трябва да бъде поставено българското знаме. 

Тези промени ще бъдат последвани от такива в Наказателния кодекс, където за нарушение ще се наказва с 3 до 10 години затвор. Симеонов уточни, че при специални случаи, като например гостуване на папата, е предвидено да се осигурява симултанен или последователен превод.

На въпрос дали е разговаряно с партньорите им по законопроекта, той заяви:

"Вижте, практиката в НС е да се правят консултации по тежки, спорни закони. Тогава е редно и нормално предварително да има съгласуване. Наше право и задължение е да внасяме законопроекти. Нали не очаквате от нас да станем цветарки и да обикаляме по парламентарните групи?"

Каракачанов също добави, че не са длъжни да съгласуват законопроект предварително, и посочи, че това е третия законопроект, който ПФ внася, за да се блокират опитите за политическа намеса на чуж ди религиозни институции.

"Главното мюфтийство е под контрол на Дианета, както и всички други мюфтийства. Кой беше първият орган в република Турция, който застана зад Ердоган? Дианета. Това е министерството на мюсюлманската религия."

Той посочи, че в Италия също има правилото да се проповядва само на италиански, а пък в Австрия всички духовници трябвало да говорят перфектен немски и да имат лицензирана диплома в австрийското министерство да образованието.

"Може ли в българскии университет да дойде преподавател, който да не си е легализирал дипломата и да преподава? Не може, нали?