Гръцките военни власти разположиха допълнително количество бойни хеликоптери на Додеканезите, за да предотвратят кацането на разбунтували се турски военни, предава вестник „Рrotothema", съобщи "Фокус".

Изданието пише, че Министерството на отбраната е повишило степента на бойна готовност на частите до код "оранжево", в стремежа си да предотврати нов опит за приземяване на турски хеликоптери с разбунтували се военни. В изпълнение на заповедта на всеки от островите Кос, Лерос и Родос са разположени допълнително по два бойни хеликоптера Apache AH-64, хеликоптери Super Puma, командоси от специалните части, както и голям брой военноморски кораби.

Вестникът разкрива, че през цялата нощ срещу сряда турски бойни хеликоптери са летели над международни води в Егейско море, между гръцкия остров Сими и турския бряг. Според „Рrotothema" турските власти са издирвали избягал командос, който е заподозрян в опита за убийство на президента Ердоган по време на неуспешния военен метеж.

Вчерашната информация за издирването на две гумени лодки, тръгнали от Турция за гръцките острови, е вдигнала под тревога гръцките военни.

Днес започва съдебният процес срещу осемте турски военнослужещи, които избягаха с хеликоптер в Александруполис, след неуспешния опит за преврат в Турция, пише вестник Еthnos.gr. Турските военни са обвинени за нелегално влизане в страната и за незаконно прелитане над гръцка територия. Докато трае процесът срещу тях, военните ще останат задържани, като паралелно ще очакват съдебно решение на искането им за политическо убежище в Гърция.

Според гръцките медии осемте военни твърдели, че не са участвали в опита за държавен преврат, а след като били нападнати от полицаи, решили да избягат с боен хеликоптер. Бегълците са заявили, че се страхуват за живота си и за живота на своите семейства.

"Еthnos" цитира служебно назначеният адвокат Маринакис, според който на борда на хеликоптера не е имало оръжие, а турските военни са били поначало невъоръжени. Той е потвърдил информацията на гръцката полиция, че преди да се предадат на властите, турските пилоти са унищожили и са хвърлили в морето тази част от навигацията, която съдържа карти, координати и данни и представлява военна тайна.