Действието на Европейската конвенция за правата на човека ще бъде спряно на територията на Турция за три месеца, предаде ТАСС.

Толкова е срокът на извънредното положение, обявено вчера от президента Реджеп Ердоган.

ЕРДОГАН ПРЕД АЛ ДЖАЗИРА: МОЖЕ ДА ИМА ДРУГИ СТРАНИ, ЗАМЕСЕНИ В ОПИТА ЗА ПРЕВРАТ

За новата стъпка на властите съобщи вицепремиерът Нуман Куртумлуш. Той се позова на примера на Франция, която според него направила същото след атентатите на 13 ноември 2015 г. в Париж, пр които загинаха 130 души.

Куртулмуш каза също, че извънредното положение може да завърши в рамките на месец - месец и половина.

ПОСЛАНИК ГЬОКЧЕ: В ТУРЦИЯ ВЕЧЕ Е СПОКОЙНО, МОЖЕ ДА ПЪТУВАТЕ БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЯ

Страни по Европейската конвенция са всички държави членки на Съвета на Европа (СЕ). Те са 47, включително 28-те от ЕС. Членството на една страна в организацията е неразделно свързано с участие в конвенцията и с признаване авторитета на Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

В действителност Член 15 на Конвенцията позволява действието й да бъде спряно по време на война. Ето какво гласи той:

Член 15

Дерогиране при извънредно положение

1. По време на война или на друго извънредно положение, застрашаващо съществуването на нацията, всяка от високодоговарящите страни може да предприеме действия, освобождаващи я от изпълнението на нейните задължения по тази конвенция, но само дотолкова, доколкото положението го налага и при условие, че тези действия не са несъвместими с другите й задължения по международното право.

2. Не се допуска никакво освобождаване на основата на предходната разпоредба от задълженията по чл. 2 освен по отношение на смърт, настъпила в резултат на правомерни актове на война, както и от задълженията по чл. 3, 4, т. 1 и чл. 7.

3. Всяка от високодоговарящите страни, която се ползва от правото на такова освобождаване, е длъжна да предостави на Генералния секретар на Съвета на Европа пълна информация относно предприетите действия и породилите ги причини. Тя също така е длъжна да информира Генералния секретар на Съвета на Европа за датата на прекратяване на тези действия и на възстановяване прилагането на разпоредбите на тази конвенция в пълния им обхват.