Извънредно положение в Мюнхен. Градът е под пълна блокада на силите на реда. Поне девет са жертвите и 10 ранените, след стрелба, открита от трима въоръжени нападатели в най-големия местен мол "Олимпия". Предполага се, че един от убитите е бил сред нападателите.

Блокадата превърна Мюнхен в "призрачен град" по описанието на очевидци.

Около 19 часа българско време в петък се чуха първите изстрели в заведение "Макдоналдс" непосредствено пред търговския център. Според очевидци след това нападателите нахълтали в мола и продължили да стрелят безразборно.

Районът около магазина бе блокиран светкавично от полицията, но въпреки това атентаторите избягаха. Силите на реда призоваха медиите и гражданите да не публикуват в социалните мрежи снимки и видеа от мола, за да не улесняват нападателите. Няколко медии свалиха част от кадрите, които вече бяха пуснали. По-късно полицията помоли гражданите да предоставят снимки и видео клипове, които са заснели в близост до нападението.

ЖЕРТВИТЕ В МЮНХЕН ВЕЧЕ СА ДЕВЕТ

Само два часа след началото на атаката, Мюнхен бе под пълна блокада. Силите на реда призоваха всички да останат по домовете си, а онези, които са на път да освободят магистралите и подстъпите към града.

Спрян беше градският транспорт, метрото не се движеше. Гарата бе евакуирана, а влаковете блокирани. Заведенията бяха затворени, а лекарите, които не бяха на смяна, призовани да се явят в болниците. Някои обществени сгради, включително правителственото здание на Бавария, бяха отворени, за да могат в тях да се приютят граждани. Джамиите в града също обявиха, че отварят врати за всеки, който има нужда от подслон.

Полицията обяви "остра терористична ситуация", след като часове наред нямаше информация дали атаката е терористична или просто въоръжен обир. До късно миналата нощ не стана ясно и кой стои зад нападението. 

Информацията бе противоречива. Очевидци твърдяха, че са чули един от нападателите да крещи антиимигрантски и расистки лозунги на чист немски език. Други обаче контрираха, че са чули възгласи "Аллах акбар". 

Въпреки това официална информация за стрелците липсваше до последно. Около 23 часа снощи се появи съобщение на полицията, че към момента няма данни за връзка с "ислямски тероризъм". 

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в специално изявление в ранните часове на 23 юли каза, че мотивите за нападението остават неясни. "Все още имаме противоречиви сведения", съобщи той, цитиран от световните медии. Той увери, че силите на реда правят всичко възможно, за да защитят живота на хората и да предотвратят нови опасности. Щайнмайер благодари и за международната подкрепа. В събота канцлерът Ангела Меркел свиква и съвета за сигурност, съобщи началникът на кабинета ѝ Петер Олтмайер.

Няма ислямистка групировка, която да е поела отговорността за атаката в Мюнхен. 

МЮНХЕН - ТОЧНО ПЕТ ГОДИНИ СЛЕД БРАЙВИК

Интересно съвпадение с датата на вчерашното нападение бе, че то се случи в същия ден и в приблизително същия час, в който преди пет години Андерш Брайвик детонира бомба в правителствения квартал в Осло. Тя уби осем души и парализира града. Малко след това той нападна лагера на Работническата партия в Норвегия на остров Ютьоя, където с карабина и пистолет разстреля 69 младежки активисти на партията, сред които и дете на 14 години. Една от първите версии, които се появиха, бе, че съвпаденията са прекалено много, за да се отхвърли версията, че е възможно последователи на норвежкия расист да отбелязват годишнината по неговия начин.

НЯМА ДАННИ ЗА ПОСТРАДАЛИ БЪЛГАРИ В МЮНХЕН

Няма данни за пострадали българи при атаката в Мюнхен. Премиерът Бойко Борисов бе в постоянна връзка с консулката ни в града Антоанета Байчева. Той изпрати и съболезнователна телеграма до германската канцлерка Ангела Меркел и баварския министър-председател Хорст Зеехофер.

ОБАМА: ГЕРМАНИЯ ИМА ЦЯЛАТА НИ ПОДКРЕПА

Президентът на САЩ Барак Обама обяви в специално изявление, че Германия може да разчита на всякаква подкрепа, от която се нуждае след атаката в Мюнхен.

"Дълбоко съм потресен. Осъждам по най-решителен начин това страхливо и омерзително нападение в Мюнхен", написа в Twitter белгийският премиер Шарл Мишел. Към осъждането на атаката се присъединиха турският външен министър Мевлют Чавушоглу, както и Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.