По повод нападението в Мюнхен, при което загинаха девет, а 16 души бяха ранени, президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнованията си до своя германски колега Йоахим Гаук.

В писмото си българският държавен глава призовава за единни и решителни усилия срещу страха и заплахите в Европа и определя стрелбата като "потресаващо посегателство върху ценностите, които изповядваме", което "има за цел да всели страх и да промени нашия начин на живот".

ЕДИН СТРЕЛЕЦ В МЮНХЕН, САМОУБИЛ СЕ Е

"С дълбока тъга и възмущение посрещнах новината за стрелбата в Мюнхен, при която бяха убити невинни граждани и много бяха ранени. Този варварски акт на насилие в сърцето на Бавария е потресаващо посегателство срещу ценностите, които изповядваме и има за цел да всели страх и да промени нашия начин на живот", пише Плевнелиев.

ЛЪЖИТЕ ЗА МЮНХЕН, КОИТО ЦЕЛИЯТ СВЯТ РАЗПРОСТРАНЯВА

И добавя:

"Убеден съм, че само с единни и решителни усилия можем да преодолеем страха и да се справим със заплахите, насочени към фундаментите на нашите европейски общества - демокрацията, мира, върховенството на закона и човешките права. Вярвам, че извършителите на това кърваво деяние ще бъдат открити възможно най-скоро и ще понесат цялата строгост на закона.“