Свидетели сме на една ескалация на насилствените прояви, на тероритичните акции - това каза в студиото на Би Ти Ви тази сутрин бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Той анализира действията на Ислямска държава и причините, поради които те се увенчават с успех: първо, организирани и централизирани форми на пропаганда сред мюсюлманските общности. Пропагандата цели да внуши, че западните общества са несправедливи към тях и че всичките им проблеми се дължат на това, че те са различни. Това ги радикализира. За целта, естествено, трябва да има предпоставки - обособена социална група, неинтегрирана в обществото, с нисък социален статус, ниска степен н образование.

Пропагандата е централизирана, но оттук-нататък терористичните атаки се подготвят в салафитските групи, създадени по места, като за тях не е необходимо одобрение, подкрепа от страна на "правителството" на ДАЕШ.

Промяна на цялостния подход - това може да помогне за решаване на проблемите, смята Цветлин Йовчев.

Полицията действа много трудно, защото не може да ги разкрие. В Париж, в Брюксел, на други места вече има цели квартали, в които полицията не може да влезе, има джамии, в които се проповядва радикален ислям, до които няма достъп. Ако ние разрешим проблеми с интеграционни политики, това ще намали тероризма. Трябва да започне противодействие на тази информационна война, която се води.

Друга мярка, според бившият вътрешен министър, е да се ограничи и да се постави под контрол незаконната имиграция. Между 4 и 20 хиляди джихадисти са навлезли в Европа само с последната вълна бежански поток, заяви Йовчев.

И в нашите мюсюлмански се появяват признаци на радикализация. Най-уязвими са така наречените българомохамедани, защото там кризата на идентичността е най-голяма, твърди той.

Трябва да се осигури ефективно наблюдение, системи, които да показват придвижването на хора по границите ни, препоръчва бившият вътрешен министър, който смята, че Румяна Бъчварова е един отговорен човек и е сигурен, че тя прави всичко възможно.  МВР не може да бъде управлявано дистанционно, отговори той на въпрос на водещия дали Борисов всъщност не управлява министерството.

Цветлин Йовчев коментира и случващото се в Турция: 

Ердоган пое по пътя силово да наложи волята си. Това е еднопосочен път. Той върви към авторитарен режим от близкоизточен тип.  Няма как да се очаква, че ще има мирен начин за излизане на Ердоган от властта. Ние трябва много внимателно да следим всичко, което се случва в Турция - отношенията с ЕС, отношенията със САЩ, с Русия и с Близкия изток. Европейският съюз за пореден път демонстрира политическа немощ, факт е, че е политическо джудже, констатира Йовчев.