БРЮКСЕЛ

Eвропейският съюз, Русия и Украйна се приближиха днес до споразумение, което може до предотврати спирането на руските газови доставки за Украйна от началото на юни.

Това съобщи днес Европейската комисия след среща на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотенгер и министрите на енергетиката на Русия и Украйна Александр Новак и Юрий Продан.

Споразумението ще влезе в сила ако  го потвърдят руските, украинските власти и газовите  компании на двете страни. 

То предвижда украинската петролно-газова компания "Нафтогаз" да изплати на руския монопол "Газпром" дълг от 2 милиарда долара до петък и от 500 милиона долара до 7 юни. Това са неизплатени доставки от ноември 2013 година до май 2014 година включително.

След получаването на първите плащания между Русия и Украйна ще започнат консултации за нови цени на газа смятано от април 2014 година. "Газпром"  се съгласява да  продължи доставките на газ без да иска предплащане всеки месец.

Русия обяви, че вдига цената на 1 000 кубически метра газ за Украйна на 485 от 268 долара в началото на април. Украйна смята увеличението за незаконно, спря да плаща и заплаши да отнесе спора в международен арбитражен съд.

Споразумението ще влезе в сила, ако до сряда го потвърдят.