На 23 юли 65-годишния руснак Фьодор Конюхов се е приземи на голо поле сред австралийската пустош след епично пътешествие с балон. Изминал общо 34 820 км за 11 дни. Твърди, че е бил рекорда на Стив Фосет.

Започва пътуването си на 12 юли в Австралия по маршрут, по-дълъг от този на предишния рекордьор Стив Фосет, чийто полет продължи 13 дни. С балона си свещеникът прелетял над Нова Зеландия, Тихия океан, Южна Америка и южната част на Атлантика. Над Антарктическия кръг температурите са паднали до минус 50 градуса по Целзий, разказва „Индипендънт“.

„Беше страшно да летя толкова на юг и далеч от цивилизацията. Там е много диво, пусто и самотно – няма земя, няма самолети, няма кораби“, пише Конюхов в блога си.

На 21 юли отоплителните системи на кабината спират да работят и пилотът е принуден да размразява питейна си вода с помощта на горелката на балона. По време на пътешествието Конюков спи не повече от 4 часа на денонощие заради наложителните постоянни проверки на екипировката. Ползва кофа за тоалетните си нужди.

Маршрутът на Фьодор Конюхов.

Джон Уелингтън, координатор на полета, потвърди, че при кацането си Конюхов бил измръзнал и изтощен, но също така „в безопасност и щастлив“. Пилотът одрал бузата си при приземяването, но иначе бил невредим.

„Сподели, че е много доволен от постижението си – обяснява Уелънгтън, цитиран от Лента.ру. – Световният рекорд е приятна добавка, но целта му е била само да обиколи света.”

Досега има две подобни пътешествия: съвместното на швейцареца Бертран Пикар и англичанина Брайън Джоунс през 1999 г. и на американеца Стив Фосет през 2002 г. Рекордът за скорост принадлежеше на Фосет, обиколил Земята за 13 дни. Освен това той успя да го направи чак при шестия си опит, докато 65-годишният Фьодор от раз. Обиколката на руснака е по-дълга с около хиляда километра, така че той държи и рекорда за най-дълга соло околосветска обиколка.

Конюхов е руски пътешественик, писател, художник и протойерей на Украинската православна църква (Московска патриаршия). Той е първият човек, достигнал и петте полюса на планетата – Северния (географски) – три пъти, Южният географски, полюса на относителната недостъпност в Северния ледовит океан, Еверест(височинния полюс) и нос Хорн – полюса на яхтсмените.

Базираната в Швейцария Световна федереция на въздушните спортове все още не е потвърдила официално новия рекорд.

Площад Славейков