Бойко Борисов се закани да спечели много повече гласове на едни предсрочни парламентарни избори. Лидерът на ГЕРБ отново призова управляващите да подадат оставка още утре, когато парламентът ще обсъжда четвъртия вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски. Темата е енергетика.
 

"Предсрочните избори ще имат толкова силен наказателен вот, че резултатите няма да бъдат като вчера", каза Борисов пред Нова телевизия. 

Бившият премиер очаква ГЕРБ да има самостоятелно мнозинство от 121 депутати. Той отново спомена Реформаторския блок като най-предпочитан партньор да бъдещо управление. Преди него Радан Кънев също каза, че двете партии ще имат достатъчно мнозинство, защото очаква Реформаторите да постигнат много по-висок резултат.

"ГЕРБ и Реформаторите общо са получили 14 500 хиляди гласа повече от гласувалите за БСП и ДПС", каза Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ отрече възможност да управлява с БСП или с ДПС. Тогава бе попитан за диалог с "България без цензура" на Николай Бареков.

"Той нанесе такива тежки обиди към моята личност, че без да ми се извини, дума не може да става", реагира Борисов.

Но уточни, че ако получи извинение, тогава темата била друга. По-късно Борисов уточни пред Клуб Z, че става дума само за разговори между двамата, докато коалиция била изключена.

Двамата дълго време демонстрираха близост, но от една година Бареков рязко смени отношението си към Борисов

Бойко Борисов обясни, че е в нормални отношения и с Делян Пеевски от ДПС, и с банкера Цветан Василев – "не съм ги виждал, не съм ги чувал сигурно с години". Бареков е свързван и с двамата, а скъпата предизборна кампания се приписва на финансовата подкрепа на същата икономическа група.

Оценката на Борисов за скандала в Бобов дол е, че това е купуване на гласове. Над 30-те хиляди преференциални гласа за кандидат номер 15 в червената листа били доказателство за купуване.

Заигравката Борисов-Бареков продължи и по-късно през деня с няколко коментара на лицера на ББЦ, разпратени до медиите под формата на отворени писма. Макар и с обичайния хаплив език по адрес на Борисов, Бареков също даде заявка, че е готов да седнат заедно на масата за преговори.

"Г-н Борисов да спре да се държи като сърдито дете, на което са му взели камиончето и да престане да ми отправя предложения от телевизионния ефир", каза Бареков и допълни:

"Нашите лични взаимоотношения не могат да бъдат предмет на дискусия за цялата нация. Те отдавна са приключили. Вместо да ме моли да му се извинявам, ще му предложа да подкрепи закона "Чисти ръце" и така да разберем дали е вършил престъпленията и кражбите, за които народът го обвинява".

"Има няколко теми, по които трябва да работим с Борисов – сваляне на правителството, изработване на концепция за служебен кабинет, избран от партиите, които влизат в Европарламента и да отиваме на предсрочни парламентарни избори", зададе тон за преговори Бареков.

След което пак се върна в обичайното говорене като определи лидера на ГЕРБ като "политически примитив, който в последните дни се е превъзбудил и слага егото си над стойностни разговори за държавата".