Турският президент Реджеп Ердоган ще посети Русия на 9 август, предаде Интерфакс. На тази дата той ще бъде в Санкт Петербург. Агенцията се позовава на турския вицепремиер Мехмет Шимшек, който днес се срещна с руския си колега Аркадий Дворкович.

ЗАЩО ЦАР ПУТИН СЕ ПОМИРЯВА СЪС СУЛТАН ЕРДОГАН

Дворкович заяви, че среща между държавните глави на Русия и Турция може да се състои в първата половина на август.

"Ние трябва да създадем съдържателна основа за планираната в първата половина на август среща на нашите ръководители", каза руският вицепремиер.

Среща Путин – Ердоган беше договорена по принцип, но без конкретен срок, в телефонен разговор между двамата лидери на 29 юни.

А на 17 юли Путин се обади на Ердоган, за да го подкрепи срещу превратаджиите, вдигнали неуспешен метеж два дни по-рано.

Мехмет Шимшек заяви пред Дворкович, че Анкара иска да направи отношенията си с Москва по-добри, отколкото те са били преди ноември 2015 г., т.е. преди свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турски изтребители. Инцидентът доведе до търговска и дипломатическа война между двете страни.

ЕРДОГАН КЪМ ПУТИН: ИЗВИНЯВАЙТЕ

Същеременно Дворкович и Шимшек обсъдиха днес подновяването на проекта "Турски поток", предаде ТАСС. Според руския вицепремиер при добра воля на страните е възможен прогрес в неговата реализация.