Хилъри Клинтън вече официално е кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия. Конгресът във Филаделфия снощи посочи бившата първа дама и бивш държавен секретар на Щатите за човека, който ще се изправи на изборите през ноември срещу номинацията на Доналд Тръмп и Републиканците с пищно шоу и пламенни речи. Тя вече влезе в историята като първата жена-кандидат за президент на САЩ, номинирана от една от основните политически формации в страната. 

Хилъри се сдоби и с официален "прякор" за кампанията и евентуалния си бъдещ мандат, благодарение на съпруга си - бившия американски президент Бил Клинтън. Той я нарече Change Maker (Автор на промяната - от англ. ез.).

Бил Клинтън - един от най-обичаните президенти в историята на САЩ, подкрепи съпругата си с пламенна реч. 

Клинтън, бившата ръководителка на дипломацията на САЩ, получи подкрепата на мнозинството от делегатите на Конгреса на Демократите, като надвиши 2382 гласа, необходими й да спечели номинацията. Тя официално ще приеме подкрепата в четвъртък вечерта в края на партийния конгрес, предаде БГНЕС.

По време на официалното си избиране Хилъри се появи пред делегатите на огромен екран, предшествана от снимките на президентите на САЩ - и демократи, и републиканци, символично разбивайки "стъкления таван". Защото номинацията й е истолическа - тя е дама, а досега нито Демократите, нито Републиканците - двете основни партии в страната, не са залаги на жена в президентски избори.

Вижте видеото и обръщението на Хилъри:

Кампанията на Хилъри Клинтън тече вече, за да оправдае надеждите на демократи и привърженици да спечели на 8 ноември срещу Тръмп. Знак за много по-консенсусния климат, отколкото предния ден, когато много делегати - привърженици на Бърни Сандърс - изразиха недоволството си, именно от щата Южна Дакота символично прибави необходимите гласове в ключовия момент за номинацията й. А именно Сандърс обяви резултата от конференцията.

В подкрепа на Клинтън говориха бившият държавен секретар на САЩ и един от най-авторитетните политици Мадлин Олбрайт, звезди като актрисата Мерил Стрийп, певицата Алиша Кийс и др.

Мадлин Олбрайт в ослепително синьо по време на Конференцията на Демократическата партия в САЩ. 

 

Мерил Стрийп изрази подкрепата си за Хилъри Клинтън и обяви, че е сигурна в победата й на изборите през ноември.