Американското разузнаване е вече уверено в голяма степен, че зад проникването в сървъра за електронна поща на демократическата партия в САЩ стои руското правителство, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

МОСКВА ЛИ ХАКНА ЕЛЕКТРОННАТА ПОЩА НА ДЕМОКРАТИТЕ В САЩ?

На службите обаче все още не им е ясно какво са искали хакерите - дали става дума за обичаен кибершпионаж или за опит да бъдат манипулирани предстоящите президентски избори в полза на републиканеца Доналд Тръмп срещу Хилъри Клинтън.

Подозренията са във връзка с разкритията на "Уикилийкс". Сайтът публикува миналата седмица над 19 000 имейла - съобщения по електронната поща на националния демократически комитет (НДК). От тях става ясно, че през цялата кампания Хилъри е била партийният фаворит за кандидат-президент. От НДК дори плащал на тролове, които да влияят на интернет форуми във вреда на съперника й Бърни Сандърс.

ЗАЩО ПУТИН МРАЗИ ХИЛЪРИ

В момента партията провежда своя конгрес и вече номинира Хилъри за изборите на 8 ноември. Заради скандала с изтеклите писма обаче оставка подаде председателката на Демократическата партия Деби Уосърман Шулц. А в самата партия настъпи разкол.

Версията за руска следа не изключи дори президентът демократ Барак Обама. Той изказа съмненията си в интервю вчера за теливизия Ен Би Си.

Макар да не отправи директни обвинения, той заяви:

"Не мога да кажа конкретно за мотивите на изтичането, но знам, че Доналд Тръмп неведнъж каза, че се възхищава от Владимир Путин."

Тръмп на свой ред нарече "безумие" подозренията, че зад хакерската атака стоят самият той и Русия.

Кремъл също коментира днес слуховете за руска следа в проникването в електронната поща на демократите.

"Президентът Путин неведнъж е казвал, че Русия никога не се е месила и не се меси във вътрешните работи, още по-малко в избирателните процеси в други страни и в Москва старателно избягват каквито и да било действия, каквито и да било думи, които биха могли да бъдат третирани като пряка или косвена намеса в изборния процес", заяви Дмитрий Песков, прессекретар на руския лидер.