Здравословни проблеми, причинени от липсата на физическа активност и упражнения са донесли загуби от 67,5 млрд. долара (61 млрд. евро) на света през 2013 г. Това е повече от БВП на някои страни, отбелязва АФП като цитира изследване, огласено в четвъртък.

Загубите се разпределят така - 53,8 млрд. долара, които са похарчени за здравеопазване и 13,7 млрд. производствени загуби. Това са изводите от проучване на сп. Lancet medical journal.

То използва данни за икономиките и населението в 142 държави, които представляват 93 на сто от жителите на света.

Авторите уточняват, че числата са занижени, тъй като те са оценявали само пет болести - инфаркт, коронарни сърдечна болест, диабет тип 2, рак на гърдите и рак на дебелото черво.

Изследването е първо по рода си, което оценява монетарната стойност на световната пандемия на обездвижването, то е част от серия инициативи, които предшестват откриването на олимпийските игри в Рио.

Застоялият начин на живот е причина за над 5 млн. смъртни случая по света, казват изследователите.

Друго изследване в серията посочва, че хората, които седят повече от осем часа дневно може да намалят риска от смърт като поне един час на ден правят упражнения. Световната здравна организация съветва да се спортува поне 150 минути седмично - много по-малко, отколкото са препоръките в това изследване, в което са анализирани данни за един милион души.

Там се дава и пример каква може да е тази едночасова активост - бързо ходене в продължение на пет километра или каране на колело 16 км.

Само една четвърт от хората спортуват по един час или повече дневно, сочат обаче данните.