Украинската армия е ликвидирала досега най-малко 200 терористи в източния град Донецк, предаде агенция УНИАН.

Това заяви Алексей Дмитрашковски - прессекретар, натоварен с даването на информация на обявената от централнитя власти антитерористична операция. "Тя ще продължи докато всички терористи не бъдат унищожени или докато не се предадат", допълни Дмитрашковски.

Проруски сепаратисти се придвижват по пътя към летището в Донецк.

Операцията започна на 26 май„ Тогава рано сутринта проруски сепаратисти завзеща международното летище "Сергей Прокофиев" в Донецк и прогониха украинските военни. Властите в Киев отговориха няколко часа по-късно с десант. На летището и край него се завърза люта битка.

Украинската армия твърди, че е унищожила два камиона, пълни с въоръжени проруски сепаратисти. Информацията за броя на жертвите трудно може да бъде потвърдена. Районът е недостъпен поради интензивната стрелба.

Павел Губарев - един от лидерите на терористите, написа в страницата си във фейсбук, че има 35 убити от неговите хора. Те били ранени в битка, а камионът, който ги превозмал към болницата, бил унищожен, въпреки че на него било окачено знамето на "Бърза помощ". Губарев допълва, че хората на летището са от сепаратисткия батальон "Восток" ("Изток").

Терористите са представители на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР). Те не признава властта в Киев и не позволи на нейна територия да бъдат проведени състоялите се на 25 май президентски избори в Украйна. ДНР дори поиска Русия да я приеме в състава си.