Референдум "Марешки" с 5 въпроса няма да има, а опитите на депутати от различни парламентарни групи да се гласува отделно и евентуално да се проведе допитване по темата за цените на горивата останаха без успех.

Това е равносметката от гласуването в Народното събрание на предложението на бизнесмена Веселин Марешки за референдум по темите: 

1. Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?

2. Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?

3. Подкрепяте ли да отпадне напълно държавната субсидия за финансиране на политически партии и коалиции?

4. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120?

5. Подкрепяте ли да отпадне имунитетът на народните представители?“

Самият Марешки защити своя референдум в залата, като първо обяви, че не вярва в чудеса, но вярва в Съдбата и че нещата се случват, както са написани. 

Той обясни, че на пазара на горива се допускат безобразно високи надценки. 

"Моля ви, не ми казвайте, че си оправям бизнеса. Аз притежавам 8 бензиностанции. В България има 3600", заяви бизнесменът.

Защити и останалите въпроси, въпреки решението на Конституционния съд, че въпрос за намаляване на броя на депутатите противоречи на основния закон, той  по въпроса да се намали ли броят на депутатите на 120. Накрая призова депутатите за мъдрост.

Дискусия по останалите въпроси нямаше, но първият - за цената на горивата, предизвика сериозни дебати. Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок поискаха това питане да се гласува отделно от останалите, защото с този пазар наистина има проблеми. Те предложиха и различни варианти за редакция на самия въпрос. Димитров обясни от трибуната, че в момента се води дело за достъп до информация, защото държавата отказва да предостави данни кой притежава акцизни складове за горива, защото това били лични данни. Припомни, че има данни за картел, че цените у нас не съответстват на пазарните и т.н.

От БСП, начело с Янаки Стоилов също поискаха разделяне на първия въпрос от останалите и декларираха, че биха подкрепили и допитване по темата, но с друг мотив. Стоилов застъпи тезата, че темата е важна и трябнва да ме мисли за намеса на държавата в този сектор на икономиката.

Въпреки дебатите, от ГЕРБ гласуваха шарено - "против" и "въздържал се", за отделянето на първия въпрос от остананалите. Това не даде възможност подкрепящите поне него да гласуват за провеждането на референдума с 1 въпрос. След това бе отхвърлен целия референдум.

В кулоарите на Народното събрание Марешки се закани, че догодина ще поиска отново референдум за цените на горивата. И размисли по отношение на президентските избори - отново се върна на варианта да се кандидатира за държавен глава.

Така на 6 ноември, когато ще са и президентските избори, ще има референдум само по 3 от въпросите на Слави Трифонов, които не бяха върнати от Конституционния съд.