Асоциацията на европейските журналисти-България е възмутена от клевети в жълти издания по адрес на члена на нейния управителен съвет Мария Черешева. Това се казва в писмо на АЕЖ, разпространено днес.

Ето какво още пише в него:

"Сайтът "Блиц" и вестник "Уикенд" си позволяват да замесват името на Черешева в абсолютно невярна история, свързана с лицето Мохамед Далил, извършил атентат в Германия.

"Категорично не отговаря на истината, че Черешева някога се е срещала с въпросното лице, камо ли че е правила интервю с него. Журналистката никога не е работила и за Българската национална телевизия, както се твърди в манипулативните материали.

Изумени сме защо името на Черешева изобщо попада в изданията. Известно е, че Далил наистина е давал интервю за Българската национална телевизия, но единственият журналист, за когато има данни да е разговарял с него, е Теодора Асенова. Този факт бе съобщен от самата телевизия и в него няма нищо конспиративно – част от преминаващите през страната кандидати за убежище, нормално попадат в обектива на медиите.

АТЕНТАТОРЪТ ОТ АНСБАХ - ТВ ГЕРОЙ - ОБРАН У НАС ОТ МНИМ АДВОКАТ (ВИДЕО)

Нещо повече, изданията дори са изфабрикували цитати, които приписват на Мария Черешева. Думи, които тя никога не е казвала нито пред БНТ, нито пред която и да е било друга медиа. Очевидната цел на този подход е да се придаде автентичност на манипулативните и лъжовни публикации. Този похват на измисляне на цитати попада отдавна в полезрението ни като символ на дъното,  до което е достигнала таблоидната българска журналистика.

АЕЖ-България ще окаже пълно съдействие на Мария Черешева да потърси правата си. Смятаме, че атаката срещу нея не е случайна и се дължи на позициите, които АЕЖ заема в защита на качествената журналистика, както и на факта, че Черешева е добър и обективен журналист, отказващ да служи на пропагандата, насаждаща омраза между хората."

Отделно от журналистическата си работа, Черешева е и граждански активист, включил се в голям брой хуманитарни акции, включително такива, целящи да облекчат положението на бежанците, търсещи спасение от войни и преследване в своите страни.

Клеветите, обидите и включително и престъпленията, които се преписват на Мария Черешева, също така създават реална опасност за нейната сигурност."