Всички военни училища в Турция бяха затворени и 1389 военни бяха уволнени от армията заради подозрение, че имат връзки с организаторите на опита за преварт от 15 юли. Това се казва в закон, част от извънредното положение в страната, публикуван на 31 юли в Държавния вестник на Турция, съобщава "Хюриет дейли".

Стъпката е предприета няколко часа, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че планира редица промени в турските въоръжени сили, както и че се готви военните да минат под контрола на правителството. 

Според декрета военните академии, военните средни училища и сержантските школи се закриват, а военните болници в цялата страна отиват на подчинение на здравното министерство. Сухопътните, военноморските и военновъздушните сили минават под командването на министерството на отбраната. Създава се ново висше училище, наречено Национален университет по отбраната, в което ще се обучават офицери, отново под шапката на министерството на отбраната. Ректорът ще бъде назначаван от президента, ще се избира измежду трима кандидати.