20 000 привърженици на турския президент Ердоган от цяла Германия се събраха днес на  площада на десния бряг на река Рейн в Кьолн на демонстрация под лозунга “Да на демокрацията! Не на преврата!”

Проявата започна с минута мълчание в памет на загиналите по време на опита за преврат на 15 юли т. г., както и на жертвите при последните атентати във Франция и Германия.

ЕРДОГАН: В ГЕРМАНИЯ ИМА ДЕФИЦИТ НА ИЗРАЗЯВАНЕ НА МНЕНИЯ

След това беше прочетена декларация. В нея се отправя призив към всички държави, организации, партии и политици от цял свят да проявят солидарност с турския народ и правителството в Анкара.

2700 полицаи охраняват събитието. Група от 200 неонацисти беше разпръсната.

НОВ ДЕКРЕТ- ТУРЦИЯ ЗАТВАРЯ ВОЕННИТЕ УЧИЛИЩА

Ердоган обаче явно не може да се примири, че му беше отказано да се обърне към демонстрантите по видеовръзка. Организаторите от турско сдружение Съюз на европейско-турските демократи (UETD) бяха подготвили огромна видеостена. Това е лобистка организация в Германия на турската управляваща Партия на справедливостта и развитието – AKP.

Властите в Кьолн сезираха вчера Конституционния съд. Още в съботния ден висшите магистрати обявиха, че подобна проява на чужд държавен глава при вътрешногерманско събитие е в разрез с конституцията и законите на страната.

По този повод турският външен министър Мевлут Чавушоглу написа в туитър, че подобно решение противоречи на принципите за свобода на изразяване на мнения.

Още по-остър бе министърът по европейските въпроси Омур Чели. Забраната за видеовръзка на президента Ердоган погазвала демократични ценности и по тази причина била неприемлива. Анкара очаквала адекватно обяснение от страна на немските власти.

“Това е неприемливо. Човек се пита защо президентът Ердоган да не може да се обърне към привържениците си”, заяви говорителят на турския държавен глава Ибрахим Калин, цитиран от Анадолската агенция.

Според него също така било неприемливо, че в Германия се позволявали демонстрации на забранената Кюрдска работническа партия. Същевременно бил направен опит да се отмени днешната демократична демострация срещу опита за преврат с обяснението, че това било заплаха за сигурността.

В името на истината трябва да се каже, че никой не е и помислял да забранява демонстрацията на турци, живеещи в Германия.

Директорът на полицията в града край Рейн Юрген Матис вчера обяви, че това не може да стане, конституционно право на всеки е да демонстрира и протестира. Той обаче уточни, че до такава мярка може да се стигне, ако в Кьолн пристигне член на турското правителство, каквито слухове се появиха. В такъв случай не можело да се гарантира сигурността.

След началото на демонстрацията Матис оповести, че в момента в Кьолн положението е относително спокойно. Единствено в центъра на града се е стигнало до пререкания между етнически турци и кюрди.