"Мен ме е срам, че след 27 години демократичен преход, че след 27 години хората, които трябва да ме представляват, са свързани с комунистическата партия и ДС."

Това заяви в ефира на Нова ТВ режисьорът Евгений Михайлов. Той коментира в сутрешния блок писмото си към 58 държави срещу кандидатурата на шефката на ЮНЕСКО Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Михайлов призовава да не се подкрепя българската кандидатка заради комунистическото й минало, връзките и с ДС и КГБ, и факта, че има подкрепата на българското правителство, но не и на повечето българи.

"Преди няколко месеца ПП АБВ под натиска и изнудването за това, че ще напусне управляващото мнозинство, застави правителството г-жа Бокова да бъде излъчена за български кандидат", обясни той. 

Според режисьора тя е била номинирана без никакво обсъждане от правителството на Орешарски. Михайлов подчерта, че ръководителят на екипа й е бивш агент на ДС.

"Бокова се яви на Червения площад на 9 май миналата година. Тогава светът бойкотира Русия, бойкотира този парад заради окупацията на Крим. Тя се противопостави на мнението на световните лидери и показа съпричастност с политиката на Русия", каза още Михайлов.

В защита на Бокова излезе Андрей Райчев, който директно започна с нападки срещу Михайлов:

"Тук има много силен морален аспект, който искам да заобиколя - при хора като г-н Михайлов за морал няма какво да говорим. За автора на фалшивата танкова касета за морала му няма какво да се направи. Какво пише срещу нея, какво пише срещу Бокова? В това писмо пише, че бащата на Бокова е висш политически функционер и че е завършила в Москва. И г-н Михайлов е завършил там. Там някъде спира обвинението. А имаме 27 години, в които тя е на политическата сцена. Има ли някакъв упрек към нея за този период? Срещу една нейна позиция, действие?"

Райчев определи писмото като "донос".

Според него шефката на ЮНЕСКО не е демонстрирала антинатовска позиция. Той и заяви, че България "следващите 1000 години" няма да има такъв шанс. Райчев каза още, че това е типичното седесарско говорене, където всеки комунист или дете на комунист е гад.

"Не чух нито един аргумент. Това, което чух е, че съм автор на фалшивата танкова касета, което означава, че г-н Райчев твърди, че записът, на който Петър Младенов каза "най-добре е танковете да дойдат" е фалшив, въпреки че е доказана истинността на записа и от българската, и от международната експертиза, а и от Москва. Но г-н Райчев в типичния си стил продължава да клевети", отвърна на нападките Михайлов.

И припомни, че комунистическата партия, в която бащата на Бокова е заемал висш пост, е обявена за престъпна. 

"Тази логорея я слушаме вече 27 години. 27 години този човек се занимава с това. Всеки задник може да те направи на дармадан само защото си червен", заяви Райчев.

Той подчерта, че Бокова е заявила в Русия, че анексирането на Крим е недопустимо, но това не се споменава. Според него действията на Михайлов са в услуга на португалския кандидат Гутереш, който завърши първи след първата поредица интервюта от избора в ООН.

Райчев и Михайлов продължиха с нападките до края на интервюто, като темата за Бокова остана на заден фон.