Турция ще изпрати делегация в България, която ще поиска от властите у нас екстрадиция на лице, свързано с движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен - основният виновник за опита за военен преврат на 15 юли, според Анкара.

Това е заявил турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу снощи на митинг на площада в столицата на страната, предаван пряко по няколко турски телевизии, цитиран от "Медиапул". 

Чавушоглу смята, че лицето се казва Абдула и е успяло да се укрие в България.

"Някои от престъпниците, които се опитаха да убият президента Реджеп Тайип Ердоган, докато почиваше в Мармарис, успяха да избягат, но няма да успеят да се скрият, защото сме задействали всички сили - полиция, войска, граждани - и ще бъдат заловени рано или късно, където и да се намират, няма да ги оставим, ще ги изправим пред съда и ще ги накажем", заканва се дипломат №1 на Анкара.

Външният министър отново настоява САЩ да екстрадират Гюлен.

По-късно Анадолската информационна агенция съобщи, че турските специални сили са задържали 11 командоси, успели да избяжат след опита за щурм на хотел в Мармарис, където президентът Реджеп Ердоган бе отседнал, когато започна опита за преврат. Той обаче бе напуснал мястото, когато войниците са атакували сградата. При акцията по залавянето на командосите е възникнала престрелка, но не се съобщава за пострадали.

25 от останалите заподозрени за участници в акцията в Мармарис бяха задържани по-рано.