Двама души са арестувани във Франция във връзка с нападението срещу църквата край Руан на 16 юли и убийството на свещеника Франсоа Амел, предаде Би Би Си.

Единият е назован като Фарид К., 30-годишен. Той е братовчед на участвалия в атаката Абдел-Малик Птижан и е задържан по подозрение във връзка с терористи.

НАПАДАТЕЛ В РУАН БИЛ СЪДЕН ЗА ВРЪЗКИ С ТЕРОРИСТИ

Вторият е 20-годишен и е назован с имената Жан-Филип Стивън Ж. Той е разследван заради подозрения, че миналия месец се опитал заедно с Птижан да замине за Сирия.

Арестите са извършени в неделя - деня, в който мюсюлманите в цяла Франция участваха в литургии в знак на солидарност с убития свещеник и на възмущение от убийството му.

ВИЖТЕ ВТОРИЯ НАПАДАТЕЛ ОТ ЦЪРКВАТА КРАЙ РУАН

Нападението в църквата в градчето Сент Етиен дю Рувре край Руан бе извършено от Адел Кермиш и Абдел-Малик Птижан. И двамата младежи са от арабски произход, родени във Франция. Те взеха няколко заложници и прерязаха гърлото на 86-годишния свещеник, но бяха бързо ликвидирани от полицията.

Мюсюлманите в Сент Етиен дю Рувре отказаха да погребат според религиозния ритуал Адел Кермиш. Те нямали намерение да оскверняват чрез него исляма.

Френската полиция се опитва да идентифицира членовете на затворена интернет група в приложението за криптирани комуникации Telegram, пише в. "Гардиън". Кермиш бил част от затворен форум в приложението, в който членували 200 души, и там разпространил плана си. На 19 юли - седмица преди нападението край Руан, той пуснал в Telegram следното аудио съобщение:

"Вземаш нож, отиваш в църква, извършваш клане... отрязваш две или три глави и това е."

Следователите също така се опитват да разберат как Кермиш и Птижан са се свързали помежду си и дали това е станало чрез посредник. Известно е, че двамата са се видели за първи път едва три дни преди нападението.