Пловдив няма да приеме безвъзмездно прехвърлените му с решение на Министерския съвет 11 607 385 броя акции, представляващи 20,63% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД. Това стана с решение на Общинския съвет с мнозинство от ГЕРБ, Реформаторския блок и „Съюз за Пловдив“.

Мотивите на общинските съветници са, че това е схема за ощетяване на града в полза на де факто мажоритарния собственик на Панаира и лидер на БСП в Пловдив Георги Гергов. Съветниците от ГЕРБ не участваха в дебатите на сесията тази сутрин, но подкрепиха предложението на „Съюз за Пловдив“ и така на практика се обявиха срещу решението на правителството.

Министерският съвет реши миналата сряда да прехвърли безвъзмездно останалите държавни 49,63% от „Международен панаир Пловдив“ съответно на община Варна – 29%, и на община Пловдив – останалите. Сложната тройна схема е заради притежаван от Георги Гергов имот в центъра на Варна – известен като „дупката“, от който той отдавна иска да се освободи. Сега плановете били да се създаде смесено дружество между него и община Варна, да се построи нещо като софийското ларго и да се изгради също „варненски панаир“.

"В тази зала няма глупави хора. Всички разбираме, че става въпрос за юридическо обосноваване на загуба за града в размер на над 100 млн. лева", заявил тази сутрин общинският съветник от Реформаторския блок в Пловдив Божидар Здравков.

Той е припомнил, че Георги Гергов теглил заеми, срещу които е ипотекирал панаира, предаде plovdiv.topnovini.bg. Предложението за отхвърляне на правителствения „подарък“ е било направено от съветничката от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева, която също определя сделката като несправедлива за Пловдив.

Публично-частното партньорство в Пловдив бе използвано по грозен начин, за да се отнеме имущество на града ни", е казала Каназирева.

Преди дни и общинският съветник от ГЕРБ и бивш кмет от СДС Спас Гърневски също се обяви против сделката. Днес колегите му от ГЕРБ гласуваха против, но без да коментират.

Интересно е, че решението на правителството е взето също тихо и без нито една разменена дума като коментар. Ето какво показва стенограмата на Министерския съвет от 27 юли:

Точка 2

Проект на Решение за даване на съгласие за безвъзмездно прехвърляне на община Пловдив и на община Варна на собствеността върху притежаваните от държавата акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД – Пловдив.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се."

Държавата опита по-рано да приватизира своя дял от 49,63% в панаира, но поради липса на интерес процедурата бе прекратена. Останалите 50,37 % са притежание на „Пълдин туринвест“, чийто мажоритарен собственик е пловдивският лидер на БСП Георги Гергов.

Всичко започна през 2006 г., когато Общинският съвет в Пловдив учреди смесеното дружество „Пълдин туринвест“ заедно с „Международен панаир“. Тогава „Пълдин туринвест“ поглъща 22 общински имота с обща площ близо 400 декара и на стойност почти 43 млн. лева.

Първоначално е утвърдено съотношение на акциите в „Пълдин туринвест“ - 75% за общината и 25% за Георги Гергов, но още през 2007 г. нещата се обръщат на 180 градуса, след масираното увеличение на капитала от страна на съдружника.

По-късно "Пълдин туринвест" купува малко над 50% от панаира. В момента община Пловдив притежава 23,89 % в „Пълдин туринвест“ и е напълно безгласна буква както в тази фирма, така и в „Международен панаир Пловдив“ АД.