Хеликоптер е хвърлил контейнери с отровен газ през  нощта срещу вторник в сирийски град, намиращ се близо до мястото, където вчера бе свален руски вертолет. Това съобщи Ройтерс, като цитира сирийски спасителни екипи, действащи в контролирания от бунтовници район.

Контейнерите паднали край град Саракеб в провинция Идлиб. Засега не се съобщава дали хеликоптерът е на сирийските правителствени сили или на руската авиация.

РУСИЯ ОБВИНИ ИСЛЯМИСТИ ЗА СВАЛЕНИЯ ХЕЛИКОПТЕР

От газа са засегнати 33-ма души, предимно жени и деца, каза говорител на Сирийската гражданска защита. Това е организация, която твърди, че е независима и се състои от доброволци, издирващи и спасяващи пострадали хора. Тя разпространи в YouTube клип. На него се виждат хора, на които е трудно да дишат. Други хора, облечени в униформи, им дават кислородни маски.

Служители на Сирийската гражданска защита, отишли на мястото на инцидента, подозират, че газът е хлор. Засега обаче това не може да бъде потвърдено.

Сирийското правителство не е коментирало информацията.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък заяви, че е много трудно да се реагира на такива твърдения. Никога не било ясно на какво се основават те.

КАКВА МИСИЯ Е ИЗПЪЛНЯВАЛ СВАЛЕНИЯТ РУСКИ ХЕЛИКОПТЕР?

Същевременно в. "Комерсант" съобщи, че след свалянето на хеликоптера руските военни отново обсъждат включването на стратегическа авиация в бойните действия в Сирия. Тя може да нанесе удари по териториите близо до град Алепо, където има позиции на различни опозиционни групировки.

Дмитрий Песков бе помолен да коментира и тази информация.

"Този въпрос не е към нас", отговори той и посъветва журналистите да питат Министерството на отбраната.