Темата дали все пак Реформаторският блок да не преговаря с ГЕРБ за обща кандидат-президентска двойка с ГЕРБ се е появила и на днешното заседание на Изпълнителния съвет на коалицията, а и на предишното, научи Клуб Z от три различни източника в обединението.

Новото предложение от днес е било военният министър и лидер на една от петте партии в РБ Николай Ненчев (БЗНС) да получи мандат да преговаря с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за обща кандидат-президентска двойка.

Идеята е дошла от представителите на БЗНС в съвета на РБ, твърдят източниците ни. Самият Ненчев днес цял ден обикаля с премиера по военни учения и бази, включително и Граф Игнатиево. Двамата коментираха и оставката на командира на Военновъздушните сили ген.-майор Румен Радев. Предстояли още срещи с военните през уикенда.

БОРИСОВ: БСП НЕ ТРЯБВА ДА СЕ КРИЕ ЗАД ГЕНЕРАЛИ

Темата е била повдигната и на заседанието на РБ миналия вторник, а сред аргументите за подерен опит за преговори с ГЕРБ на Ненчев е била сложната геополитическа обстановка.

Засега обаче мнението на останалите в коалицията - СДС, ДБГ и ДСБ, е, че такава опция, ако е възможна, минава през активна позиция на ГЕРБ и покана от страна на Бойко Борисов. Представител на ядрото на коалицията, в частта, подкрепяща управлението, припомни, че до момента е имало два пъти оферта от тях към Бойко Борисов за общи действия и преговори, но тя е била отхвърляна.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: ГЕН. РАДЕВ Е СРЕД НОМИНАЦИИТЕ НА БСП ЗА ПРЕЗИДЕНТ

Първият път предложението дойде от ДСБ покрай опита за издигане на Росен Плевнелиев за нов мандат, а втория път беше скоро, когато самият Борисов заяви, че преосмисля позициите си за кандидата на ГЕРБ за президент и трябвало да се търси обединител.

Ново решение по темата да се преговаря ли с ГЕРБ няма.

Реформаторският блок обаче решил днес преговорите кой от седмината кандидат-президенти, издигнати в коалицията, да е титурярът за изборите, да се реши след комплекс от други действия. Коалицията ще направи допитване до членовете на партиите и симпатизантите на РБ коя от номинациите им допада най-много, стана ясно от изявленията след заседанието на Изпълнителния съвет днес.

ПРЕОСМИСЛЯНЕ: РБ ХАРЕСА ИДЕЯТА ЗА ПРЕЗИДЕНТ-ОБЕДИНИТЕЛ

Седмината са: представителите на Гражданския съвет на РБ Гроздан Караджов и Трайчо Трайков, ген. Съби Събев, предложен от БЗНС, проф. Огнян Герджиков и ген. Димо Гяуров, номинирани от депутата Борислав Великов и БНД, лидерът на НПСД Корман Исмаилов и скулпторът проф. Велислав Минеков, подкрепен от ДБГ. 

Според източници на Клуб Z e имало недоволни на заседанието от номинацията на проф. Герджиков заради негови изказвания, че партиите дружно трябва да издигнат за държавен глава Симеон Сакскобургготски. Коментарите дошли от "опозиционния" сектор в РБ, а защита за професора - от ДБГ. Решило се обаче да не се коментират днес отделните имена. 

СЕДМОРКАТА НА РБ - ПРЕЗИДЕНТСКИ ПЪЗЕЛ

Освен фокус-групите, които ще проверят подкрепата за всеки от номинираните, се предвижда и препитване на кандидатите от лидерите на Блока.

"Надяваме се ръководството на Реформаторския блок да вземе едно информирано решение и тогава да можем да съобщим нашия кандидат", обясни след заседанието заместник-председателят на СДС Любен Петров.

Според зам.-председателя на сините нагласата е до 15-20 дни Реформаторският блок да е извървял пътя до номинацията на кандидат-президентска двойка.