Пореден успех за България донесе олимпийският ни отбор по химия, предаде "Дарик". Нашите момчета се завърнаха днес с 4 бронзови медала от Международната олимпиада в Грузия, в която участваха повече от 80 държави.

В крайното класиране 4-мата ученици завоюваха трето място за страна ни.

Борис Борисов и Любен Бориславов от София, Кръстьо Драгинов от Гоце Делчев и Янислав Данчовски от Плевен са медалистите, които донесоха 4-те бронза за страната ни от втората най-стара олимпиада в света - тази по химия.

Пред "Дарик" те споделиха какво им е било най-трудно:

"Срещнахме се с доста трудности, които не очаквахме, но рутината, с която винаги сме действали и натрупаният опит ни дадоха необходимата увереност, за да се справим с всичко. Най-трудно ни беше да следваме определения режим, по който трябваше да действаме. Голяма част от задачите бяха свързани с грузинските кухня, минерална вода, научни открития. Това беше предизвикателство, но ни беше страшно интересно".

България участва в Международната олимпиада по Химия от 1969 г., а участниците в националния ни отбор са четирима, избрани сред най-добре класиралите се на републиканския кръг. Нашите химици са прославили страната ни в редица държави през годините и имат десетки медали.