Повечето политически партии в Русия ще бъдат ликвидирани след парламентарните избори през септември.

Това предвижда Комитетът за граждански инициативи (КГИ), ръководен от финансовия ексминистър Алексей Кудрин.

Системата, създадена след последния парламентарен вот през 2011 г., укрепва монополното положение на няколко партии, възпрепятства появата на нови политически образувания и стимулира ликвидирането им. Така смятат авторите на доклада - експертите по изборите Александър Кинев и Аркадий Любарев.

Те отбелязват, че на предстоящите избори поради ограничаване на политическата конкуренция желание за участие са изявили едва една трета от регистрираните в Русия политически партии - 25 от 74, или 34 на сто. А след конгресите си само 18 партии успели да заверят списъците си в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Това е най-ниският показател от първите избори за Дума, проведени през 1993 г. Тогава са се регистрирали 38% от организациите. През 1995 г. и 2003 г. те са били съответно 41 и 75 процента.

В пречки за участие в предстоящите избори за повечето партии са се превърнали необходимостта да съберат 200 000 подписа и съкратените срокове за това. Според закона подписите трябва да бъдат събрани през юли, когато много избиратели са в отпуск. След това документите трябва да бъдат нотариално заверени, а невалидните подписи не могат да бъдат повече от 5 на сто.

Освен това всеки кандидат трябва да представи значително по-голям брой документи в сравнение с предишните избори. В един списък трябва да има най-малко 200 кандидати, докато преди минимумът е бил 70.

Според авторите на доклада повечето партии, които не участват  в изборите, са заплашени от ликвидиране до 2019-2020 г. Това ще стани заради закона, препоръчваш ликвидиране на една партия в случай, че тя не е участвала в избори в продължение на 7 години.

Самото участие се смята за изпълнение на едно от петте условия - избори за парламент, за президент, участие в 9 кандидат-губернаторски кампании, в избори за 17 регионални парламента или участие в общински кампании в 43 региона.