ЛЮБЕН ОБРЕТЕНОВ

Впечатляваща подкерепа за ДПС в Полша изскочи от протоколите с гласуването, качени на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Може и във Варшава за движението бюлетина да са пуснали едва двама избиратели, но за сметка на това, в малкото погранично градче Ленкница, от 231 действителни гласа... 231 са отишли за ДПС.

Преди това, че искат упражнят правото си на глас в Ленкница са заявили 202-ма души, повечето от които с мюсюлмански имена. Председателят на Секционната избирателна комисия (СИК) пък се казва Сюлейман Сюлейман. 

Бърз преглед и на останалите СИК в чужбина показва две неща. Първо, че ДПС се радва на голяма популярност в някои определени райони в държави, в които иначе масово се е гласувало за ГЕРБ и Реформаторския блок. И второ, че са пратили в чужбина голям брой членове на СИК, както и застъпници и представители. На места изглежда, че имат повече от един свой представител в комисията, което ако се установи, че е било така, е нарушение на Изборния кодекс. Наблюдатели пък регистрират само гражданските организации, но както Клуб Z писа, голяма част от тях се оказаха близки до партиите, сред които ДПС и "България без цензура".

Къде

Испания определено е на ГЕРБ. Любопитен обаче е резултатът в СИК в Тафая - от общо 122 валидни бюлетини 102 са ДПС. Зам.-председател е Бейзер Шекиров. Там бяха открити общо 45 секции.

В Брюксел печелят Реформаторите и ГЕРБ. Но пък в една от секциите, които са общо четири, половината от гласовете отново са за движението - 159 при общо 392 валидни бюлетини. Там ДПС има застъпник - Шеназ Камберова. В Гент пък от 369 гласа, 251 са отишли за ДПС. В Антверпен е същото -  236 гласа от общо 314. 
ДПС се представя добре и в Швеция. Има 79 гласа в Стокхолм от общо 207. Председател на комисията е Бекир Мехмед. 

ГЕРБ и Реформаторите пък са взели съответно 58 и 32 гласа. 92 бюлетини в полза на движението има и в Малмьо. При близо 20 за партията на Бойко Борисов и малко над 10 за сините. Председател на комисията там е Тандюмер Мюмюн, а се секретар Шенай Сели. Партията на Лютви Местан е и първа сила в Гьотеборгб с 31 гласа при общо 55 валидни бюлетини. Метин Мехмед е шеф на комисията.

Във Винер Нойщат в Австрия пък 93 гласа са отишли за ДПС от общо 113. Иначе във Виена и в Брегенц са гласували предимно за ГЕРБ. Председател е Шениз Пачалъ. Хасан Рашид пък е наблюдател. 

Дания, Копенхаген. Ситуацията е: от 300 валидни бюлетини 119 са за ДПС. Председател на СИК е Гьокан Юсуф, секретар Ердин Мустафа. В холандия също масово са гласували за партията на Лютви Местан.

Паритет

Във една от секциите във Франкфурт секретар е Айхан Тефиков, има и един представител Баки Хасим. Там гласовете за ДПС и ГЕРБ са почти равни  - 150 на 151. В друга СИК обаче движението печели 129 гласа. Председател е Имра Халил.

50 на 50 са резултатите и в една от секциите в Париж. Илхан Джелиз е секретар там, а резултатът 77 гласа за ДПС и 76 за ГЕРБ. ГЕРБ обаче печели в друга секция във френската столица като секретарят й се казва Ахмед Хюсеинов.

Пак в Париж е вдна СИК са регистрирани Хюлен Исмаил като председател, Мустафа Мустафа като наблюдател и Дилевер Дилевер като застъпник. Там резултатът е 63 за  ГЕРБ и на 58 за движението.

В Кипър пък всичко изглежда ГЕРБ и тук-таме България без цензура (ББЦ). Но в секцията в Палимини, при 251 гласа 102 са на ДПС. Все пак ГЕРБ взима 97, ББЦ 25. Общо в Кипър бяха открити 7 СИК.

Цялата Великобритания пък е на ГЕРБ и на Реформаторския блок. Реформаторите са удържали и някои победи на движението в Германия. В Хамбург зам.-председател на СИК е Айсим Юсуф. Има и един регистриран наблюдател, който се казва Гюлшан Юсуф. Печелят сините, а ДПС са на второ място. В Мюнхен и в Берлин първи пак са реформаторите. Имената на заместник-председателите на СИК-овете там са Бекир Беки и Илхан Алиосман.

Кой къде е N1

Реформаторският блок е номер едно и в Люксембург, както и в Истанбул. ГЕРБ и сините са спечелили българите в Ню Йорк, а без изненади Коалиция за България и АБВ - в Москва. БСП е първа сила и в Токио.

"България без цензура" пък има фенове в Италия. В Рим, Милано, Кастелмаре ди Сабия и Неапол са гласували за формацията на Николай Бареков. Иначе както сами се похвалиха от ВМРО, един от партньорите в ББЦ, масово за коалицията са гласували в Скопие (533) и Битоля (402).