Има време до изборите, още е рано да се преценява дали могат да се проведат избори в държави с извънредно положение като Турция и Франция. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на бТВ тази сутрин.

"Може да се мисли по едно подобно предложение, разбира се, ако мерим с равен аршин, примерно всички държави, където има извънредно положение. Има два месеца до изборите, една седмица ситуацията не е същата, рано е да се прецени", каза той.

Според него трябва да се прецени близо до вота дали има реална опасност, дали избирателите имат възможност да стигнат до секциите и да гласуват нормално.

"Много вода има да изтича до тогава", добави Дончев.

На въпрос как обаче ще реагират ДОСТ и ДПС, които вече бяха възмутени от намаляването на секциите в Турция, вицепремиерът заяви:

"Не съм казал, че подобно нещо ще се случи. Ние сме в състояние да реагираме в зависимост на ситуацията."

Дончев заяви, че ще гласува и на изборите, и на референдума, както е правил винаги, но отказа да разкрие намеренията си по въпросите на Слави Трифонов. И допълни, че президентските избори, дори в комплект с референдум, са по-прости като организация и процес от един местен вот, например.

Той коментира и с чувство за хумор обвиненията на БСП, че премиерът Бойко Борисов е спрял излъчването от празника на левицата на Бузлуджа.

"Премиерът често има държавни дела, може лесно да се види дали е бил на държавни дела или някъде е рязал кабел. Убеден съм, че не той е извършил технически саботаж."

Дончев отхвърли и забележките на Първанов, че Борисов е изплашен от президентския вот. Според него ГЕРБ има предостатъчно добри кадри.

"Имаме професори, напоследък са популярни и генералите, имаме с три и повече звезди."

И отказа да коментира възможността Борисов да стане президент, а Дончев да заеме премиерското място.

За Реформаторския блок той каза, че те са имали последно контакт по президентския вот преди два месеца, когато са им предложили да подкрепят кандидат-реформатор.

"Последните месеци по-скоро се закачат, отколкото да ни ухажват реформаторите. Коалиционният формат е един скосяващ - събираме повече обществена покрепа, но има един проблем - когато дойде моментът да се види кой е отговорен, пък на президентските избори важи още повече, става много по-трудно", каза той.

Дончев коментира и важността на председателството ни на ЕС, което предстои през 2018 г:

"Голямото предизвикателство за една уважаваща себе си държваа членка е да използва председателството, за да вкара няколко теми на дневен ред. Например регионалната политика. Би било престъпление, ако не ползваме момента по отношение на еворопейските програми. Няма как да пропуснем темата енергийна сигурност, за България е задължителна."