Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер е написал писмо до премиера Бойко Борисов, в което казва, че Брюксел работи по концепцията за газов хъб "Балкан", който "да включи и новата мрежа за доставки на газ от Русия по начин, който е изцяло в съответствие с правилата на Евросъюза." Това става ясно от самото писмо, разпространено от правителствената информационна служба. То е в отговор на друго писмо, пратено от Борисов до Юнкер на 7 юли, в което министър-председателят е разяснявал енергийните планове на България.

За т.нар. газов хъб "Балкан" Борисов заговори след спирането на проекта "Южен поток", който не отговаря на изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС.

Юнкер заявява, че с помощта на Еврокомисията българското правителство организира кръгла маса на заинтересовани инвеститори по проекта във Варна на 5-6 септември тази година. Според председателя на ЕК това давало възможност на Брюксел да "поднови подкрепата си за този проект".

В писмото се припомня, че ЕК отдава "най-висока важност на насърчаване на модернизацията на и инвестициите в енергетиката в страните от Югоизточна Европа и в частност България", разказват се и различни инициативи по темата от 2015 г. насам.

Юнкер заявява, че работната група на високо равнище за газовата свързаност в Централна и Югоизточна Европа (Групата CESEC) ще заседава в Будапеща на 8-9 септември 2016 г. и ще отбележи конкретния напредък в редица ключови инфраструктурни проекти, включително интерконекторите на България с Румъния, Сърбия и Гърция, "за които разчитаме на постоянната пълна подкрепа на България". Страната ни е похвалена и за стъпките за осигуряване на втечнен природен газ от Гърция.

От кореспонденцията между Борисов и Юнкер се разбира още, че ако България реши да увеличи ядрените си енергийни мощности, трябва да уведоми ЕК за подобен проект по силата на чл. 41 на Договора за Евратом. Това обаче не значи, че Брюксел се намесва в решенията на страната как да определя енергийния си микс.

Вижте писмото в оригинал: