Турция издаде заповед за задочно арестуване на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен по обвинения, че е ръководител терористичната организация ФЕТО (Fetullah Terrorist Organization), която организирала опита за преврат от 15 юли, предаде Анадолската агенция.

Решението на съда в Истанбул идва след като прокурорът Джан Тунджай поиска заповед за арест за Гюлен за първи път от опита за преврат насам.

Според съда, организацията ФЕТО е инфилтрирала части от силите за сигурност, за да промени конституционния ред на държавата.

Целта на ФЕТО е да бъде световна политическа и икономическа сила, твърди съдът. Изредени са и извършени от групировката престъпления, които са довели до смъртта на 238 души и тежкото раняване на най-малко 2000 други.

Заповедта за Гюлен е по обвинения за:

  • опит за сваляне на турското правителство или поставянето му в невъзможост да функционира;
  • отнемане на свободата на гражданите чрез употреба на сила, заплаха и измама;
  • опит за убийство на президента;
  • опит за разрушаване на турския парламент, за да бъде поставен в невъзможност да функционира;
  • опит за смяна на конституционния ред;
  • множество убийства.

Гюлен живее в изгнание в Пенсилвания от 1999 година. Обвиненията към него включват още „дългосрочна кампания за сваляне на властта чрез инфилтрирането на институциите, особено армията, полицията и съдебната система, формирайки т.нар. паралелна държава“.

Два дни след опита за преврат премиерът на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че Анкара е изпратила до САЩ официално искане за екстрадиране на проповедника Фетхуллах Гюлен.