Днес в 11,30 часа парламентът ще гласува четвъртия вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски, който беше внесен от ГЕРБ заради натрупаните проблеми в енергетиката.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и група народни представители внесоха вота на 16 май. В мотивите към него се посочва липса на визия в енергийния сектор, груба намеса в работата на независимия регулатор ДКЕВР, огромна задлъжнялост и ниска ликвидност между всички участници в енергийната система, липса на прозрачност и публичност при взимането на решения в енергийния сектор и провал в един от най-важните стратегически проекти за България - газопровода „Южен поток”.

Вотът трябваше да бъде разискван на извънредно пленарно заседание на 23 май, но поради липса на кворум дебати не се състояха. 
Преди това депутатите ще продължат с приемането на Законопроект за Министерството на вътрешните работи на второ четене. 

Премиерът Пламен Орешарски няма да присъства в пленарната зала, защото отиде на посещение в Рим, където ще се срещне с папата Франциск и премиера на Италия Матео Ренци. Срещата му с Ренци трябваше да се проведе преди седмица, но беше отложена от Ренци.