Авторът на унищожителния доклад, който извади на показ потресаващи детайли от подкрепяната от държавата руска допингова програма, обвини Международния олимпийски комитет (МОК) в изцяло погрешно представяне на неговите разкрития, които никога не са имали за цел да доказват индивидуални случаи на употреба.

В ексклузивно интервю за „Гардиън“ проф. Ричард Макларън казва, че МОК не се е обърнал към него или екипа му преди да вземе противоречивото решение да допусне руските състезатели на Олимпиадата и че е преобърнал заключенията му с главата надолу. Той определя дебатите по случая като „политически и истерични“.

„Не искам да влизам в пререкания с МОК за това как се държаха в този случай. Помолен бях да напиша доклад и да изясня фактите. Това и направих“, казва той пред пратеника на „Гардиън“ в Рио де Жанейро Оуен Гибсън.

Бих искал дебатите да се насочат към съдържанието на доклада и по това как той бе преиначен, че бил некоректен и пълен с обвинения. Погледнете какво пише вътре и какви са данните, за да прецените и да не го превръщате в нещо, което не е – това не е разследване на конкретни спортисти. Никога не е било това“.

Русия и МОК твърдят, че докладът на Макларън е съставен основно от обвинения. Професорът обаче повтаря, че разкритията му са доказани извън всякакво съмнение и че разполага с доказателствата, които се съхраняват на тайно място.

"Имам доказателствата, подсигурил съм се. Доказателствата са подкрепени от анализи на бази с данни, проби, имам лабораторни доказателства за някои от тези проби. Все още не съм разкрил всичко“, добавя той.

„Когато се прави истинско разследване, тогава не вадим доказателства, за да създаваме грешна картина. Напреднах достатъчно, за да мога да кажа какво знам извън всякакво съмнение. Не бих включил каквото и да е в доклада, ако нямах доказателства, които да са годни да издържат пред всеки съд по света“.

Нищо в този доклад не е просто обвинение. Не бих го включил, ако не е доказано. А да каже някой, че всичко това са обвинения, които са недоказани и нямало доказателства... има доказателства и аз ги пазя на сигурно място. Не съм ги предал на никого. Трябва да завърша разследването“.

Макларън е разочарован, че дебатите са се насочили не върху поддържаната от Русия допингова програма, а върху това дали докладът може да докаже вината на конкретни състезатели. Той продължава с работата си и обещава да разкрие допълнителните си разкрития до края на септември.

"Хората не разбраха какво точно има в доклада, особено МОК и международните федерации. Не съм разследвал конкретни спортисти, защото нямах време за това и много ясно написах, че това не е част от доклада. Той е специално за поддържаната от държавата допингова програма, манипулирането на резултати, подмяната на проби, подготовката на схеми за „изчистване“ преди игрите в Лондон през 2012 година. Тази система се ръководи от държавата. Това е в доклада и изглежда хората изцяло го пропускат“.

Макларън казва още, че има „значително объркване и невярна информация“. А информацията за конкретни състезатели била събрана покрай основната работа, защото не била основната цел.

В същото време МОК постави условие на федерациите да наложат забрана за участие в Рио на спортистите, чиито имена са споменати в доклада на Макларън. Според професора обаче докладът никога не е имал за цел да разследва индивидуални случаи, а разкрива последователна употреба на допинг в повечето олимпийски спортове за период от 4 години.

"Има състезатели на допинг, които заминават за Сочи с ясното съзнание, че ако спечелят медал и им бъде взета проба, ще има кой да я подмени. Те са заминали, за да играят мръсно. Целият този процес е убягнал на МОК“.

„Ето какво се случва в лабораторията в Москва – всеки път, когато екранът покаже нещо тревожно, случаят се изпраща в руската антидопинг комисия „Русада“, която препраща и името, и данните от лабораторията към Министерството на спорта, откъдето по-късно очаква инструкции кой спортист да бъде спасен и кой да бъде изваден“, обяснява Макларън.

„Това е държавната система. Това е всичко в доклада. Но това бе напълно игнорирано и преобърнато с главата надолу, за да се обвинят конкретни състезатели“.

„Гардиън“ припомня, че решението на МОК да тръгне към индивидуални забрани от отделните федерации е било силно критикувано от всички онези, които са настоявали за цялостна забрана на руските състезатели.

За разлика от МОК, Международният параолимпийски комитет е потърсил Ричард Макларън, преди да реши временно да отстрани руския отбор от игрите.

Ричард Макларън е канадски адвокат. Ръководи екипа за доклада по покана на WADA – Световната антидопингова агенция.